Denník N

Jozef Pročko: Matovič je najčestnejší politik na Slovensku

Jozef Pročko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Pročko. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Rusko sa ma spýtal – Mufko, ideš nám pomôcť? Povedal som, že nemám problém, lebo som to bral ako pomoc v boji proti Mečiarovi,“ vraví o tom, prečo kampaňoval pre ANO, zabávač Jožo Pročko.

Jozef Pročko (54) je moderátor, zabávač, herec a podnikateľ, vlastní penzión v Haliči. Kandiduje v parlamentných voľbách za hnutie OĽaNO, o post poslanca sa uchádza zo 7. miesta kandidátky. V rozhovore hovorí:

  • čo ho presvedčilo, aby išiel do politiky,
  • kde vidí svoje miesto v parlamente,
  • aké sú jeho názory na rovnú daň či zahraničnú politiku,
  • čo vyčíta Igorovi Matovičovi,
  • aj ako sa pozerá na Pavla Ruska stojaceho pred súdom.

Pamätáte si, čo ste takto pred rokom hovorili na otázku, či pôjdete v roku 2020 do volieb?

Povedal som, že nechcem ísť do vysokej politiky, že nechcem kandidovať a chcem byť občiansky aktivista. Ale to som nehovoril len pred rokom, to som hovoril ešte v piatok, dva dni pred odovzdaním kandidátok.

Dokonca ste povedali, že nemôžete ísť do politiky, lebo sa tam robia svinstvá a kompromisy, a vy nechcete robiť kompromisy. Na jednom svojom videu ste rozhodnutie kandidovať nakoniec vysvetľovali tým, že vás presvedčilo video bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a exministra Jána Počiatka. To bola posledná kvapka?

To nebola posledná kvapka. To bola jediná veľká kvapka, ktorá ma presvedčila. Prvýkrát v živote som videl dôkaz o tom, že tu ukradli dve miliardy korún. Áno, všetci vieme, čo sa deje, že spinka na úrade má stáť desať centov, ale v skutočnosti stojí euro. Ale na tomto videu minister Počiatek hovorí, že Slota ukradol dve miliardy, a z toho polovicu nedal Ficovi. Až mi mráz išiel po chrbte.

Rozumiem, že vás to nahnevalo, nakoniec, nahnevalo to každého. Ale prečo vás to presvedčilo, aby ste konkrétne vy išli do politiky?

Hneď po tom, čo sa video objavilo, mi volal Igor Matovič. A Igor je veľmi dobrý marketér. Spýtal sa ma – chceš sedieť doma pri počítači, alebo nám chceš ísť pomôcť? Hovoril som mu, Igor, ja sa poznám, vstupom do politiky stratím osobnú slobodu, budem musieť robiť veci inak, ako som ich robil doteraz. Ale najmä, hovoril som mu, že nechcem byť straník. On mi na to povedal, že straníkom byť nemusím. Za OĽaNO kandidujú nestraníci, občania, a ja budem môcť zostať slobodným človekom.

Prečo Igor Matovič a nie niekto iný?

Igor Matovič je pre mňa jediný človek, ktorý za desať rokov nestratil tvár. To, že o ňom hovoria, že mal korupčné škandály, sú sprostosti, ktoré si vymýšľajú Ficove a Kotlebove populistické propagandistické tábory. Igor Matovič je najčestnejší z politikov. Mám v Trnave veľa kamarátov a všetci mi potvrdili, že Igor je čestný a dobrý človek.

V minulosti vás vraj oslovili až štyri rôzne politické subjekty.

Áno, ale nepoviem ktoré, lebo som ich odmietol. Do európskych volieb som mal dokonca ponuku od deviatich strán, vraveli mi, že budem mať v europarlamente 15-tisícový plat, ale nešiel som. Europoslanecký plat nepotrebujem.

V minulosti ste na Facebooku pochválili nielen Matoviča, ale aj Richarda Sulíka. Aký rozdiel vidíte medzi SaS-kou a OĽaNO?

Rozdiel je v tom, že Igor Matovič nikdy nespravil nič, s čím by som nesúhlasil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie