Denník N

Český legionár Kaukaz: Počkám na protézu a znovu sa postavím na front

Proruský bojovník Kaukaz pôsobí na Donbase na strane proruských separatistov od roku 2015. V lete minulého roka prišiel o nohu pri výbuchu nášľapnej míny. Jeho osudy som opísal v knihe Donbas: Svadobný apartmán v hoteli vojna. Na začiatku rozhovoru sme sa s Kaukazom dohodli, že sa budeme vyhýbať politickým témam, ktoré sa týkajú ukrajinskej vojny.

Pamätáš si okolnosti, ako si prišiel k svojmu zraneniu?

Úplne všetko. Ráno sme sa s vojakmi vydali stopovať prieskumno-špionážne skupiny nepriateľa, teda ukrajinských diverzantov na našom území. Vyšli sme z vojenskej základne, prešli prvými a potom druhými bojovými pozíciami. Bolo tam pole, za ním lesík. Tam sa to stalo.

Zrazu si stúpil na mínu?

Ja som ju, samozrejme, nevidel, bola dobre zamaskovaná. V istom momente len príde výbuch, letím vzduchom. Odhodilo ma asi na dva metre. To je všetko.

Bol si pri vedomí?

Bohužiaľ, celý čas.

Chápal si, čo sa ti vlastne stalo?

Takmer okamžite. V takejto situácii hneď vieš, že niečo buď priletelo, alebo si na niečo stúpil. Ako prvé mi napadlo, že to bola pripravená akcia Ukrajincov, niekde tam na nás stále číhajú, a že boj sa môže predĺžiť. Takže som si potreboval čo najrýchlejšie zaškrtiť ranu a pripraviť sa na ďalší boj so zbraňou. No všade bolo ticho, bolo teda jasné, že som na niečo šliapol. Hneď nato som uvidel svoju nohu. A pocítil som tú bolesť.

Ostatným sa nič nestalo?

Boli odo mňa ďalej a táto protipechotná mína má akčný rádius len pár metrov. Musel som sa ošetriť, ale nemal som so sebou lekárničku, tak som si stiahol opasok z nohavíc. Ostatní sa ku mne nesmeli približovať, lebo tam mohli byť ďalšie míny. Najprv bolo treba zavolať pyrotechnikov a počkať, kým skontrolujú cestu ku mne. Až potom ma odtiaľ vytiahli a vzali do nemocnice. Od výbuchu do prevozu prešlo… Nedovolím si odhadnúť. Čas vtedy plynul úplne inak. Predstavujem si, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie