Denník N

Dva v jednom: diskusia o Slovanoch a Veľkej Morave v Archeologickom múzeu

Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR
Kulichova jazdecká socha Svätopluka na Bratislavskom hrade. Foto – TASR

V utorok 28. januára o 17.00 sa v budove Archeologického múzea na Žižkovej 12 v Bratislave začne prvá prednáška ďalšieho cyklu obľúbenej Archeologickej kaviarne. Presnejšie povedané, nová sezóna začne diskusiou archeológa Vladimíra Turčana z Archeologického múzea SNM a historika Jána Steinhübela z Historického ústavu SAV.

Hlavnou témou ich debaty budú mnohé nejasnosti a spory týkajúce sa Veľkej Moravy. Odborníci budú hľadať odpoveď na otázky spojené s pôvodom Slovanov, vzťahu Pribinu a Nitry, spôsobu presadenia sa kresťanstva v našich končinách, o sporoch okolo datovania najstarších kostolov na našom území, na príčiny konfliktu Metoda s biskupom Wichingom a mali by sa zaoberať aj hodnotením činnosti tohto najznámejšieho oponenta vierozvestov z Byzancie.

Zaujímavé bude aj porovnanie toho, ako sa môžu vďaka inému prístupu a metodológii líšiť pohľady archeológa a historika na tieto otázky. „V debate budú konfrontované historické správy a ich interpretácia zo strany historikov s výsledkami archeologického bádania. Je to dôležité hlavne tam, kde archeologické a historické pramene nekorešpondujú alebo kde pôvodné texty písomných správ a ich interpretácia nie sú jednoznačné. Taktiež bude, ako zvyčajne, priestor na otázky z publika,“ hovorí jeden zo spoluorganizátorov Archeologickej kaviarne Radoslav Čambal.

Iná prednáška cyklu by sa mala zamerať na najstarších roľníkov a na architektúru neolitu a eneolitu na našom území. Ďalšie by sa mali zaoberať najnovšími nálezmi z vykopávok spojených s výstavbou diaľnic najmä v okolí Bratislavy alebo obdobím tzv. markomanských vojen vedených cisárom Marcom Aureliom proti Germánom žijúcim aj na území dnešného Slovenska.

Prednášky sa budú konať v utorky ku koncu mesiaca, od januára po máj, vždy v budove Archeologického múzea od 17.00. Presný program prednášok bude zverejnený na stránke Archeologickej kaviarne.

Predchádzajúce prednášky boli venované výskumu mayskej civilizácie v Guatemale, otázke, či bola Veľká Morava ríša, kráľovstvo alebo štát, Keltom na západnom Slovensku alebo náboženstvu v staršej dobe bronzovej. Kompletný záznam prednášok nájdete na YouTube.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

História

Slovenské mýty

Veda

Teraz najčítanejšie