Denník N

V Banskobystrickom kraji nejazdia autobusy. Je to ako v 90. rokoch, vraví Lunter a vyzýva premiéra, aby konal

Foto - N, TASR
Foto – N, TASR

Dopravca SAD Zvolen, ktorý zabezpečuje autobusovú dopravu v Banskobystrickom samosprávnom kraji, v sobotu ráno prestal jazdiť. Splnil tak svoju vyhrážku, ktorú po neúspešných rokovaniach adresoval županovi Jánovi Lunterovi.

Podľa odhadov kraja sa výpadok týkal približne 280 miest a obcí, v ktorých žije asi 200-tisíc ľudí. SAD Zvolen prepraví denne okolo 75- až 80-tisíc ľudí.

Lunter hovorí, že štát by mal zabezpečiť dodržiavanie zákonov a aktuálny stav prirovnal k výpalníckemu obdobiu 90. rokov. Premiéra Petra Pellegriniho vyzval, aby sa osobne zúčastnil rokovaní.

Banskobystričan Pellegrini odkázal vedeniu kraja, nech kritickú situáciu vyriešia sami. Župa bez autobusov je podľa neho manažérsky, nie politický problém.

Opozícia má opačný názor a Marian Kotleba krátko pred parlamentnými voľbami sleduje sľubne sa vyvíjajúci konflikt.

Autobusy nejazdia

V Banskej Bystrici bola v sobotu ráno „blbá“ nálada. Autobusy nejazdili a ľudia väčšinou nadávali na župana Jána Luntera.

Pred jednou z najmodernejších autobusových staníc na Slovensku v Banskej Bystrici si rozložili stánky mäsiari a predávali zabíjačkové špeciality.

„Kto za to môže? No Lunter,“ pýtali sa predavači pri klobásach sami seba a hneď si aj odpovedali.

„Pellegrini to vyrieši, ale vyhral zase Kotleba,“ zaprognózoval jeden z nich a ďalej sa venoval mäsiarskemu háku.

Nástupištia boli takmer prázdne, elektronické informačné tabule ohlasovali odchody autobusov, a tak tých niekoľko ľudí čakalo. Panie, ktoré sa chceli dostať do Veľkého Krtíša a Badína, sa nemali kde opýtať, či má zmysel hypnotizovať taxíky, pretože na informáciách bola tabuľka s nápisom Zatvorené. Autobusov sa nedočkali.

Župa poslala o štvrtej ráno do terénu kontrolórov, ktorí zisťovali, či autobusy firmy SAD Zvolen skutočne prestali jazdiť. Vicežupan Ondrej Lunter tvrdí, že sa po kontrole okamžite snažili spojiť so šéfom SAD Zvolen Adrianom Polónym a doručiť mu žiadosť, aby okamžite obnovil autobusové linky. Na obed sa im to ešte nepodarilo.

Lunter: Je to ako 90. roky

„Včera som sa zúčastnil jednania s dopravcom, pri ktorom som sa cítil, ako keby mi niekto mieril pištoľou na hlavu. Buď o 14 miliónov viac a nezákonná zmluva, alebo prestaneme jazdiť. Mrzí ma, že svojím nie som

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Lunter

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie