Denník N

Lipšic: Bez vplyvu oligarchov tu sú len Sulík a Matovič

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rado Procházka ho ľudsky sklamal malými lžami a kontaktmi s Pentou, finančné skupiny vidí aj za väčšinou ostatných strán. DANIEL LIPŠIC priznáva, že od pravice dostal ponuku kandidovať za prezidenta a teraz vraj neľutuje, že to neskúsil. Z Mladých pušiek hovorí o spájaní najviac opatrne, chce to riešiť až v lete či na jeseň.

Vaša strana sa pôvodne volala Nová väčšina a na začiatku ste hovorili, že ste chceli vyhrať voľby a časom mať aj väčšinu. Čo sa stalo zle, že to nevyšlo?

Nehovoril by som, že zle. Zatiaľ sa podarili pomerne úspešné eurovoľby a pomerne úspešné komunálne voľby. Určite nie s nadšením, ale v princípe sme boli jediná strana, ktorá ešte mimo parlamentu získala mandát v Európskom parlamente. Niektoré prieskumy boli oveľa horšie ako výsledok.

Chceli ste dvoch europoslancov, máte jedného.

Druhý mandát nám ušiel zhruba o päťtisíc hlasov. Aj eurovoľby ukázali na jednu chybu, ktorú som už otvorene pomenoval – zlúčenie s ľuďmi, ktorí odišli z SaS. Cieľ zlúčenia bol legitímny a správny, aj dnes je dopyt po spájaní pravice. Ale to spájanie musí byť uveriteľné.

Koľko starostov ste získali v komunálnych voľbách?

Viac ako 60.

To je podľa vás dobrý výsledok?

Na začiatok, keď pravica postavila menej kandidátov ako pred štyrmi rokmi, ani prenikavý úspech, ani neúspech.

V akom najväčšom meste ste získali primátora?

V okresnom meste Čadca.

Strana Sieť funguje kratšie ako vy a bola úspešnejšia.

Ani sa mi tak nezdá.

Majú primátorov v Prievidzi a Martine.

Obhájili existujúcich primátorov. Nechcem hodnotiť Sieť. Ale počty miestnych poslancov, primátorov a starostov sú porovnateľné, napriek tomu, že prieskumy vyzerajú inak.

Ani v bratislavskom Starom Meste, kde by mohla byť vaša voličská základňa, ste nevyhrali. Hoci to bolo tesné.

Tu to považujem za potvrdenie veľkej podpory Gábora Grendela. Prehral o 25 hlasov v 50-tisícovej mestskej časti. Nebyť špinavej kampane proti nemu a zneužitia trestného práva, vyhral by. Jeho prípad je príkladom, že pokiaľ sa niekto odhodlá ísť proti systému, tak sa dočká odpovede, ktorá ďaleko prekračuje mantinely slušnej súťaže. V jeho veci sa vedie vyšetrovanie, že skrátil daň. Pritom to je právne veľmi jasná situácia – živnostník zdaňuje faktúry vtedy, keď ich má zaplatené, nie vtedy, keď ich vystaví.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto za tým bol?

Ako je možné, že sa takáto kauza objaví pár týždňov pred kampaňou po tom, ako sa rôzni anonymní blogeri, píšuci pre Pentu, vyhrážajú, že to ešte rozbalia? Živili ju poslanci Smeru v parlamente. Pri odvolávaní Fica a Pašku začali po sebe zrazu vystupovať poslanci Smeru – pán Jarjabek, pán Číž, pán Blaha.

Čiže za tým boli Smer a Penta?

Hovorím vám, čo sa udialo. Neverím v nejaké konšpiračné teórie. Ale keď nasadili takúto ťažkú paľbu pri voľbe starostu Starého Mesta, tak si každý dá odpoveď sám, kto komu leží v žalúdku a kto naozaj bojuje proti oligarchom. Keby tieto špinavé praktiky neboli, Gábor je starostom Starého Mesta. Trestné oznámenie pritom podával podriadený starostky Rosovej z miestneho úradu.

Hovoríte, že s liberálmi vám to v Nove nefungovalo. Mali ste s Miškovom a Kollárom nejaký veľký spor, pre ktorý museli odísť?

Vo viacerých prípadoch sa prejavilo, že sme z iných svetov. Ale nechcem verejne hovoriť o konkrétnych sporoch. Tá kapitola je uzatvorená, želám im všetko dobré v politickej budúcnosti.

Juraj Miškov dal Nove 80-tisíc eur, Jozef Kollár 50-tisíc. Tie peniaze dostali späť?

Väčšina tých peňazí išla na kampane, najprv pri kandidatúre Daniela Krajcera v župných voľbách a potom pred eurovoľbami.

Brali ste ich do Novy aj s tým, že to sú bohatí ľudia, ktorí môžu pomôcť s financovaním strany?

Nie. Už v tom čase existovala emócia spájania pravice. Dnes už je zrejmé, že Robert Fico je za vrcholom svojej popularity. To si uvedomuje aj on. Počas protestov mi teraz veľa ľudí hovorilo – urobte niečo aj na tej pravici, ste rozdrobení. Robert Fico celkom pochopiteľne hovorí: Mňa nemusíte mať radi, ale pozrite, napravo sú siedmi, ôsmi. Hoci už je v situácii, ako bol Mečiar. Uvedomuje si, že v pomerne veľkej časti spoločnosti je hanba sa priznať k Smeru.

Robert Fico je už v situácii ako Vladimír Mečiar. Uvedomuje si, že je hanba priznať sa k Smeru. 

Ešte stále má okolo 40 percent.

Možno na to zabúdame, ale aj koniec Mečiara trval dlho. Od roku 1998 do roku 2010. A prieskumy nerád komentujem. Koľko získal Smer v eurovoľbách? 24 percent. A Robert Fico v prvom kole prezidentských volieb? 28 percent.

Takže neberiete vážne ani to, že vo Focuse máte od októbra 2013 nepretržite pod päť percent?

Agentúra Polis pred eurovoľbami namerala Smeru päťdesiat percent a Nove 0,7 percenta. Nova mala napokon takmer sedem. Nebudem špekulovať, kde je problém, ale niekde je. V posledných voľbách sa prieskumy veľmi netriafajú do výsledku.

Dary Miškova a Kollára boli podstatnou časťou vašich zverejnených darov. Z akých iných peňazí financujete chod strany?

Na chod strany máme niekoľko sto eur mesačne, ostatné financujeme z vlastných peňazí. Sme nízkonákladový projekt. Nemáme bilbordy ani pútače pri vstupoch do miest.

Mali ste bilbordy o tom, že Slovensko potrebuje lídra, v roku 2013.

Vtedy sme zverejnili zoznam darcov. Som v politike 14 rokov. Bol som v dvoch vládach, mám 41 rokov a mojou ambíciou nie je byť ešte raz v nejakej vláde. Najdôležitejšie pre mňa je byť v politike slobodný.

Vy nechcete byť premiérom?

Ak by som mal ako politik visieť na šnúrke niektorého z oligarchov, čo je bežný jav v slovenskej politike, tak radšej odídem. Mal som a mám pomerne veľa ponúk v súkromnej sfére a právo ma baví.

Je vašou ambíciou byť premiérom?

Mojou ambíciou je, aby Slovensko patrilo ľuďom, a nie oligarchom. Silné skupiny sa rozhodli, že Slovensko treba rozparcelovať úplne. Politikov, médiá, justíciu. Ak vznikne na Slovensku subjekt, ktorý bude silný, transparentný, nezávislý, veľmi rád z politiky odídem. A budem mu držať palce. Taký subjekt, ktorý by vedel vyhrať voľby, dnes na politickej scéne nevidím. Vo všetkých stranách sú neskorumpovaní ľudia. No veľká väčšina strán je závislá od finančných skupín.

Nie je tou silnou, nezávislou stranou Sieť Radoslava Procházku?

Nezdá sa mi to. A po posledných kauzách idú jej preferencie dole. Nehovorím to ani rád. Ja som bol ten, kto Rada Procházku priniesol do politiky. Stále ho považujem za šikovného, inteligentného, skvelého právnika. Ale do politiky som ho vtiahol nielen preto. Mal som nádej, že sa nenechá zlomiť charakterovo. Vnímajúc posledné kauzy okolo Siete, tie neustále kontakty s finančnou skupinou Penta, je to pre mňa ľudské sklamanie.

Aké kontakty?

Zastupovanie Penty na Ústavnom súde. O kúpe SME rokoval za Pentu jeden zo spolumajiteľov Sity, jeden z najbližších ľudí Rada Procházku, Igor Grošaft. Nedávno sa Andrej Hrnčiar v Digital parku stretol so spoločníkom Penty, pánom Matákom, ktorý v Pente zodpovedá za zdravotníctvo. Ak niekto chodí ako kačka, pláva ako kačka, kváka ako kačka, asi to bude kačka.

To hovorieva aj Robert Fico.

To používa všelikto, nemám na to autorské práva. Ale sčasti to je pravda. Rada pritom stále považujem za najtalentovanejšieho právnika našej generácie.

S Procházkom má komplikovaný vzťah. Foto - TASR
S Procházkom má komplikovaný vzťah. Foto – TASR

Medzi vami sa niečo stalo ešte predtým, ako on založil Sieť. Keď ste odchádzali z KDH, zaželal vám všetko dobré, a keď potom on zakladal Alfu, hovoril, že jej dvere sú pre vás otvorené, ale k vám sa nepridá. Čo sa medzi vami stalo?

Nikdy som Radovi nevyčítal, že s nami neodišiel z KDH. Mal vtedy ešte pocit, že KDH je ešte reformovateľné. Mrzeli ma skôr malé klamstvá, ktoré sa týkali úplne triviálnych vecí. Či sme sa vôbec stretli, alebo nestretli. Nerozumel som tomu.

Mrzeli ma malé klamstvá Rada Procházku. Napríklad o tom, či sme sa stretli, alebo nestretli. 

On klamal, nie vy?

To boli triviálne veci. Napríklad to, či nás žiadal o podporu pre prezidentské voľby. Pri tom som nebol len ja. Boli tam ďalší ľudia. Potom povedal, že sme sa už mesiace nevideli, nestretli. Neviem, na čo to bolo dobré. To ma mrzí.

Je pravdou, že ponuku kandidovať za prezidenta ste dostali od pravicových strán aj vy?

Áno.

Ktoré strany to boli?

Nerád zverejňujem obsah a účastníkov rozhovorov, ktoré neboli verejné.

Bola by to pomerne široká koalícia?

Predpokladám, že áno. Vtedy som odišiel z KDH a nemohol som ľuďom, ktorí odišli so mnou, povedať – choďte korčuľovať sami. To by bol podraz. Bolo to v lete 2012 pred založením Novy. Druhá vec je, že nepovažujem post prezidenta za funkciu, z ktorej by sa Slovensko dalo zmeniť. Prezident Andrej Kiska robí skvelú prácu. No ak sa má Slovensko naozaj zmeniť, musíte vyhrať parlamentné voľby. Pre mňa politika nebola nikdy o funkcii, ktorá prináša honor. Dôležité pre mňa bolo niečo zmeniť. Mal som to hneď rozhodnuté.

Radovi Procházkovi prezidentská kampaň pomohla. Neoľutovali ste to spätne, že ste kandidatúrou mohli pomôcť aj Nove?

Nova by v takom prípade nevznikla. A nepovažujem za férové ísť do volieb, ktoré nechcem vyhrať, len si chcem urobiť politický výtlak. A potom si založiť stranu.

Z odstupu situácia Novy teraz vyzerá, že sa potrebujete s niekým spojiť, pretože vám hrozí vypadnutie z politiky.

Nie je to tak. Do volieb je rok a štvrť. Som si istý, že volebné výsledky budú výrazne iné, ako ukazujú prieskumy.

S kým sa chcete spájať?

V tomto okamihu nad tým vôbec neuvažujem. Teraz je populárne hovoriť, ako budú vyzerať Mladé pušky. Spojili sme sa pri mítingoch a pri protikorupčných kauzách, pretože to sú jediné skupiny v parlamente, ktoré za sebou nemajú oligarchov a finančné skupiny. Majú v princípe čistý štít. V mnohých veciach si pritom s Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom nerozumiem.

Napríklad aj KDH má za sebou finančné skupiny?

Obávam sa, že KDH má pred sebou perspektívu vlády so Smerom. Navyše, pri zdravotníctve to je komplikované. Nechcem verejne kádrovať iné strany. Žiaľ, aj v KDH a Moste-Híd sú ľudia, ktorí nie sú slobodní. V prípade KDH sa to ukázalo pri ministrovi zdravotníctva. Áno, bol som s ním vo vláde, dokonca v jednej strane. Ešte pri vzniku vlády som varoval do vnútra strany, že by nebolo dobré, aby KDH získalo ministerstvo zdravotníctva. Viackrát som aj potom v predsedníctve strany upozorňoval na problémy v zdravotníctve.

Má teda Smer pravdu, keď Ivana Uhliarika označuje za Pentliarika?

Som prekvapený, aký je Fico háklivý na rôzne tvrdé výrazy na svoju adresu a urazený odchádza z parlamentu. A nemá problémy oveľa tvrdšie urážať svojich oponentov. Nie som proti tvrdým slovám, ale nech sa potom nespráva ako v materskej škôlke, ide s plačom za učiteľkou pod sukňu. Ale poviem, čo som vytkol na predsedníctve KDH. Pán Maták z Penty vtedy v rozhovore pre Trend povedal, že píšu zákony v zdravotníctve, profituje z nich všelikto a im sa ani neprídu poďakovať. Pýtal som sa ministra Uhliarika, čo to má znamenať. Môžete mi vytknúť, že som mal vtedy urobiť tlačovku.

Takže jediní, s kým sa môžete spojiť, sú Sulík a Matovič?

Nehovorím o spojení, ale o spolupráci pri korupčných kauzách. Keď prepukla kauza CT-čka, uvažoval som ráno v posilňovni, komu zavolám, aby sme zvolali schôdzu na odvolanie Zuzany Zvolenskej. Jediní, ktorí mi vyšli, boli páni Matovič a Sulík. Keď sme volali kolegom z opozície, povedali, že zatiaľ odvolávanie nepodporia. Potom ju podvečer Fico odvolal, lebo zistil, aký to je „prúser“. On politickú intuíciu má. Chceli sme ísť ďalej, na odvolávanie predsedu parlamentu Pavla Pašku. Opozičné strany mali tlačovku, že odvolávanie Pašku nepodporia. Potom už bol verejný tlak a podpisy sa našli.

O spolupráci s Hlinom, Matovičom a Sulíkom hovorí Lipšic opatrne. Foto N - Tomáš Benedikovič
O spolupráci s Hlinom, Matovičom a so Sulíkom hovorí Lipšic opatrne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď ste robili protesty, na tribúne už chcel vystúpiť aj Pavol Frešo. Prečo ste mu to nedovolili?

Znovu, nechcem kádrovať ľudí z opozície. No nemyslím si, že Pavol Frešo je človek, ktorý je slobodný v politike.

V akom zmysle?

Že nie je nezávislý od žiadnej finančnej skupiny alebo oligarchu.

Od koho je závislý?

Nebudeme teraz kádrovať a prechádzať predsedov strán.

O spájaní hovoríte opatrne. Aká je teda vaša predstava spolupráce?

Jednu konkrétnejšiu mám, že by sme mali spolupracovať na odhaľovaní korupčných káuz a na protikorupčných zákonoch.

Richard Sulík aj Igor Matovič o tom hovoria otvorenejšie, pripúšťajú spoločnú kandidátku, možno aj predvolebnú koalíciu. Čo sa pozdáva vám?

Rád sa veciam venujem v reálnom čase. Dnes nie je čas na diskusiu o koalíciách. Nerád robím prognózy.

Stále je možné, že Nova pôjde do volieb samostatne?

Aj to je možné. Ľudí však až tak nezaujíma, kto s kým pôjde, kto bude predseda. Ľudí zaujíma, či sa Slovensko podarí od základu zmeniť. Či tu bude minimálna miera korupcie ako v Nórsku a vo Švédsku, alebo maximálna ako v Bulharsku a Grécku. My sa skôr blížime k tomu Balkánu. A miera korupcie výrazne ovplyvňuje dynamiku ekonomiky, tvorbu pracovných miest, výšku miezd, stav zdravotníctva, školstva. Nie je teraz podstatné, či sa spojí pár strán a budú mať 12 – 13 percent. A čo sa tým zmení? Smer bude mať dajme tomu 30 percent, spojí sa s KDH, Mostom, alebo so Sieťou a bude to fungovať ako doposiaľ. To nie je zaujímavé.

Ako teda chcete poraziť Smer? Čo je ten váš nápad?

Nemám zázračné riešenie. Mojou ambíciou je zmeniť od podstaty Slovensko. Za týmto účelom som ochotný aj nosiť vodu. V Česku a Slovinsku vznikli silné subjekty, ktoré voľby prevalcovali. Veľa závisí aj od šťastia.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Z lídrov protestov ste najopatrnejší. Igor Matovič zvažuje, že by ostatných zobral na svoju kandidátku. Viete si predstaviť, že by Nova bola na kandidátke OĽaNO?

Vôbec nie je teraz dôležité zamýšľať sa nad konšteláciou. Ten čas príde.

Kedy?

Na jeseň.

Matovič hovorí, že voľby už budú na jeseň.

Nemyslím si, že budú predčasné voľby. Neviem, ako by ich Robert Fico zdôvodnil. Bol nervózny z protestov, tak mal vyhlásenie, že môže podať demisiu. Potom večer zistil, že to je „prúser“ a nikto ho nepríde odprosiť. Tak dal vyhlásenie, že jeho vyjadrenia boli posunuté. Pritom to bol jeho status na Facebooku. Nevedel by zdôvodniť predčasné voľby, keď má 83 poslancov. Vládu držia pokope viaceré kauzy a škandály. Navyše, strany, ktoré v minulosti špekulovali s predčasnými voľbami, na to doplatili. SDĽ v roku 1994, ktorá potom v koalícii Spoločná voľba ledva prešla do parlamentu. Podobne v SDKÚ pred tromi rokmi bola ambícia odstaviť Ivetu Radičovú a strana mala vo voľbách šesť percent.

Toto máte teda s Richardom Sulíkom vyriešené, že za pád vlády Ivety Radičovej môže SDKÚ?

To si nemyslím. Nerád veci zjednodušujem. Vinných je viacero. Jednou z hlavných príčin však bolo, že premiérka Radičová už mala dosť bojov vo vlastnej strane a že najväčšie podrazy prichádzali od ľudí, ktorí mali byť jej najväčšou oporou.

Mnohí vyhlasujú, že s Richardom Sulíkom nechcú spolupracovať, pretože je nevypočítateľný. Dôvodia práve pádom vlády. To si o ňom nemyslíte?

Moja skúsenosť s ním je, že pokiaľ sa na niečom dohodnem, slovo drží. Nebolo dobré, že hlasoval za pád vlády. Čo dosiahol? Že na 48 hodín nebol schválený euroval? No, len to. Nič iné. Vyčítam mu to, bolo to chybné rozhodnutie.

Igor Matovič je nevypočítateľný?

Keďže som odmietol kádrovať iných ľudí z opozície, nebudem ani kolegov, s ktorými sme robili mítingy. Nemám s ním zatiaľ skúsenosti, že by niečo nedodržal. Čo bude ďalej, neviem odhadnúť.

“Som v úžase, že Lipšic sa prezentuje ako človek, ktorý povstal z ľudu a chce bojovať proti politikom, sponzorom strán a mafiánom v politike. Je zrazu právom rozčúlený, v akom stave sa Slovensko nachádza a do akého ho politici priviedli, ale to nesedí s realitou, lebo je 14 rokov vrcholovým politikom,“ povedal o vás Matovič v roku 2013. Vtedy vám zjavne neveril, že ste bojovníkom proti sponzorom a mafiánom. Už si veríte?

Igor Matovič ma už v roku 2011 presviedčal, keď v KDH chceli dať na kandidátke nižšie Janku Žitňanskú a Rada Procházku, aby som neodchádzal, prípadne aby som šiel na jeho kandidátku. Každý si urobí názor na to, ktoré tvrdenia sú účelové a ktoré úprimné. Rozumiem, že v politike padnú aj slová, ktoré sú za hranicou korektnosti. Ale neberiem to osobne. A áno, som v politike dávno, nie som žiadna nová tvár. Nemyslím si, že Slovensku pomôžu len nové tváre. Pavol Rusko bol nová tvár. Musia mať za sebou uveriteľný príbeh ako Andrej Kiska. Mňa ľudia poznajú podľa skutkov. Štyri roky som bol ministrom spravodlivosti a dva roky ministrom vnútra.

Igor Matovič hodnotil aj to vaše ministrovanie. Obviňoval vás, že kauzu Gorila ste začali vyšetrovať až potom, ako ju niekto zverejnil na internete. Tvrdil, že ste ju mali dva roky v šuflíku. „To nie je hrdinské, je to skôr vypočítavé,“ povedal o vás po založení Novy.

Spis Gorila som čítal až v roku 2011. V roku 2008 mi Tom Nicholson ukázal z neho iba tri strany, ktoré sa týkali kupovania poslancov. Spis som v ruke nemal. Keď bol spis pred Vianocami 2011 zverejnený, požiadal som ÚBOK o preverenie, či sú informácie zo spisu vierohodné. Či je možné niektoré ekonomické transakcie preukázať aj inak ako zo spisu. Po Novom roku mi potvrdili, že áno. Vtedy som zriadil vyšetrovací tím a začalo sa vyšetrovanie. No už keď som nastúpil na ministerstve vnútra v roku 2010, povedal som, že polícia má voľné ruky. A polícia začala už na jeseň 2010 vyšetrovanie kauzy Gorila. Bez môjho pokynu, len s vedomím toho, že môže ísť po komkoľvek a nikto nestojí nad zákonom. Toto vyšetrovanie – ako je známe – bolo o pár mesiacov zastavené vtedajším námestníkom generálneho prokurátora Dobroslavom Trnkom.

S Matovičom to už na jednej kandidátke skúsili v roku 2012 politici OKS a KDS. Odišli, keď od nich Matovič žiadal, aby išli na detektor lži. Keby to chcel od vás, išli by ste?

Nemám problém ísť na polygraf. V slovenskej politike je to však už sprofanovaná vec. Považoval by som to za absurdné. Prípad KDS a OKS som považoval zo strany Igora Matoviča za nie veľmi korektný.

Viete si predstaviť spoluprácu aj s novými stranami Šanca a Skok?

Nechcem ich komentovať. Mám informácie aj z ich vnútra. Ale nechcem tým stranám dávať nejaký význam.

S ďalšími oligarchami a finančnými skupinami majú predstavu, že ľudia sú blbí a nemôžu si sami vládnuť, to je najväčšie nebezpečenstvo pre krajinu

Čítate blog vášho bývalého spolupracovníka z Novy Milana Krajniaka, ktorý píše ako Posledný križiak o Pente?

Čítam. Milan sa rozhodol pod vlastným menom publikovať konkrétne zazdrojované informácie a držím mu v tom palce. Je to prejav veľkej odvahy. Tie dve sily, ktoré dnes Slovensko ovládajú, finančné skupiny a oligarchovia, vyhrajú až vtedy, keď my ostatní začneme mať strach. Majú obrovské zdroje na financovanie svojich politických spojencov, na diskreditáciu svojich odporcov, ktoré my nikdy nebudeme mať. Ale vyhrajú, až keď sa vzdáme.

Keď hovoríte o diskreditácii, niekto sa výrazne zameral na vás. Asi žiadny iný politik nemá špeciálnu webstránku, ktorá sa tvári ako spravodajská a útočí iba naňho. Viete, kto je za ňou?

Áno. Poskytli sme aj priame svedectvo, že je za tým skupina Penta. Myslím Maroša Krajňáka a Jaroslava Haščáka. Podali sme aj trestné oznámenie ešte v novembri. Neviem, v akom je štádiu.

Haščákovi neverí. Foto - TASR
Haščákovi neverí. Foto – TASR

Ľudia zameraní proti vám majú silné prostriedky, zjavne majú prístup do vášho Facebooku, zverejnili časť emailovej komunikácie vášho podpredsedu Gábora Grendela napríklad aj s našimi kolegami. Ako sa k takýmto informáciám mohli dostať?

Finančná skupina Penta je nebezpečná nielen tým, aký má vplyv v štáte a na politikov. To majú aj iné skupiny. Ale tým, že pôsobí aj spravodajsky. Nie je náhoda, že spoločníci Penty študovali v Moskve. Nie je náhoda, že zamestnávajú ľudí z ŠtB, nielen pána Lorenca. Nie je náhoda, že keď sa Penta uchádzala o Orlen v Poľsku, poľský NBÚ to zakázal. Penta je pre nich riziko pre presah na Rusko. Neštítia sa úplne čohokoľvek. Zverejňovania vymyslenej komunikácie. Áno, majú zdroj, kde je komunikácia reálna, niečo vypustia, niečo pridajú. Typické eštebácke metódy. Máme podozrenia aj na bývalých funkcionárov SIS Petra Tótha a Igora Cibulu. Samozrejme, že potom si možno ľudia rozmyslia, či s takouto skupinou bojovať, alebo nie. Sú možno zvyknutí, že nakoniec si kúpia každého. To bol možno aj prípad SME, kde si asi mysleli, že bude pár dní šum a potom pôjde biznis ako zvyčajne. Príbeh Pána prsteňov od Tolkiena je v niečom inšpiratívny. To spoločenstvo viedlo boj, ale ťahali za kratší koniec povrazu. Sauron bol omnoho mocnejší, no nakoniec ten malý Frodo hodil prsteň do lávy. Je to možno rozprávka. Ale vedieme dobrý boj a môžeme prehrať, lebo sme slabší. Rezignovať by však bol prejav strachu.

V Nove je teda rozšírené označenie, že Penta je Mordor.

Nemám voči pánovi Haščákovi v princípe nič osobné, sú mi dosť ukradnutí. Ale to, že túto krajinu rozkrádajú, že s ďalšími oligarchami a finančnými skupinami majú predstavu, že ľudia sú blbí a nemôžu si sami vládnuť, to je najväčšie nebezpečenstvo pre krajinu.

Jednou z veľkých tém tejto webstránky proti vám je aj financovanie Novy. Sponzora, ktorý dal vašej strane 50-tisíc eur, tam prepájajú cez rôzne firmy s ľuďmi, ktorí tunelovali vojenskú tajnú službu. Poznáte to?

Nie. Tú stránku kvôli duševnému zdraviu ani nečítam. Neviem, kto to mal byť.

Okrem pánov Miškova a Kollára ste mali doteraz podľa vašej webstránky len dvoch veľkých darcov, ktorí dali po 50-tisíc eur. Poznáte tých dvoch osobne?

Päťdesiattisíc nám dal ešte v roku 2013 náš člen Dávid Molnár.

Tie prepojenia vytiahli na druhého z tých darcov. Ján Germánus z Revúcej. Toho poznáte?

Toho nepoznám. Pre mňa je veľmi dôležité, aby boli všetky dary zverejnené. Vystavujete sa tým riziku, že začnú spochybňovať ľudí, ktorí vám transparentne darovali vlastné peniaze. Na Dávida Molnára začali vyťahovať, že jeho starý otec bol trestne stíhaný. Pritom to stíhanie bolo zastavené. Čo to s tým má spoločné mladý šikovný právnik? A čo je cieľom toho celého? Aby bolo každému jasné, že ak chce dať transparentne peniaze, začnú na ňom pracovať až do tretieho kolena.

Ten druhý darca, pán Germánus, dal tiež 50-tisíc eur. Vážne ho nepoznáte?

Nepoznám. Možno by som sa tomu mal viac venovať, to je pravda. Fundraising som nikdy nemal našťastie na starosti. Môžem o tom zistiť viac. V princípe však platí, že ak má niekto podozrenie, že ktokoľvek niečo spáchal, mal by podať trestné oznámenie, a nie vypisovať anonymné blogy. Lenže tu vôbec nejde o pravdu. Tu ide o to, aby očiernili každého, kto sa okolo Novy mihne. Aby si prípadní ďalší sponzori dvakrát rozmysleli, či im stojí za to vystavovať sa takýmto praktikám.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie