Denník N

Nie som temná osoba, na všetkom sa smejem, tvrdí Billie Eilish

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nie je klasickou popovou hviezdou, ale ako tínedžerka sa v priebehu roka stala najvýraznejším hlasom svojich rovesníkov. Na albume When We All Fall Asleep, Where Do We Go? sa venovala temnote či depresii a kraľovala na tohtoročných Grammys.

Keď americká speváčka Billie Eilish (18) v roku 2015 na SoundCloud pridala svoju prvú pieseň s názvom »Ocean Eyes«, určite nepredpokladala, ako rýchlo sa jej život zmení. Onedlho podpísala zmluvu s vydavateľstvom Interscope Records, v auguste 2017 vydala EP Don’t Smile At Me (Neusmievaj sa na mňa) a minulý rok na jar po zverejnení albumu When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Keď všetci zaspíme, kam ideme?) definitívne dosiahla globálnu slávu.

V noci vyhrala štyri hlavné kategórie na Grammys: nováčik roka, album roka a vďaka piesni »Bad Guy« aj nahrávku roka a skladbu roka. Jej o štyri roky starší brat Finneas O‘Connell, ktorý stojí za jej najväčšími hitmi, sa zase stal producentom roka. Pri preberaní ocenenia za najlepší album roka vyhlásila, že si ho zaslúžila Ariana Grande.

Zatiaľ čo popové hviezdy ako Demi Lovato, Miley Cyrus či Selena Gomez sa dostali na vrchol i vďaka veľkej pomoci televíznych spoločností, Billie Eilish začala na nezávislej platforme pre hudobníkov SoundCloud. Ten je vo všeobecnosti pre „popstar“ netypickým začiatkom, keďže slúžil skôr na štart kariéry tzv. „lo-fi“ rapperov, napríklad zosnulých Lil Peepa či Juice WRLD-a.

Hlas rovesníkov

Eilish sa v priebehu posledných dvoch rokov stala možno najobľúbenejšou interpretkou súčasných tínedžerov – a to aj preto, že stále k nim patrí. „Ľudia podceňujú silu mladej mysle, pre ňu je však všetko nové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie