Denník N

Organizátor protestov: Staré opozičné strany zhrubli, tie nové sa príliš dlho hľadali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jakub Kratochvíl spoluorganizuje protesty Za slušné Slovensko. Tesne pred voľbami sa uskutoční pietne zhromaždenie – budú to dva roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Iniciatíva tiež zorganizuje diskusie v mestách na celom Slovensku.

O mesiac to budú už dva roky od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako sa za tie dva roky zmenila krajina?

Ľudia aj vďaka novinárom a vyšetrovaniu začali viac vnímať, že niečo nie je s riadením tohto štátu v poriadku. Že tí, ktorí boli demokraticky zvolení, pokrivili a zneužívali demokraciu, čo prispelo k nárastu nedôvery ľudí v štátne inštitúcie. Ďalšia vec boli zhromaždenia. Bolo ich viac ako 300 na rôznych miestach po Slovensku aj v zahraničí. Teraz sa uskutoční v poradí pätnáste. Posmelili ľudí k občianskemu povedomiu. Zmenila sa nálada. Ľudia to chcú inak. Otázka je, s akou emóciou to chcú inak. Sú nahnevaní, nešťastní, mnohí sa utiekajú k stranám, ktoré neponúkajú riešenia, len hovoria hlasno o problémoch, prípadne strašia inými, neexistujúcimi problémami. Preto si myslím, že je kľúčové, ako ľudia pristúpia k voľbám, či v strachu a hneve, alebo s pokojom a nádejou. A je otázka, čo s tým my, z pozície časti občianskej spoločnosti, vieme urobiť.

Ste pesimista či optimista?

Som optimista.

Môžu teda podľa vás voľby dopadnúť dobre? V súčasných prieskumoch je Smer prvý a kotlebovci sú druhí.

Nemôžem si dovoliť beznádej. Na čo by to bolo dobré? Do volieb je ešte stále čas a dá sa niečo robiť. Aj preto robíme s iniciatívou Za slušné Slovensko všetko, čo je v našich silách, aby sme prispeli k zmene. Prejdeme za tri týždne celú krajinu, chceme sa rozprávať s ľuďmi vo všetkých kútoch Slovenska.

Čo budete ľuďom hovoriť?

Ako občianska iniciatíva nemôžeme sľubovať politickú zmenu. Môžeme však prispieť k zmene spoločenskej klímy. Dva roky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie