Denník N

Objavili imunitnú bunku, ktorá ničí viacero typov rakoviny. K liečbe však vedie ešte dlhá cesta

T-bunky útočia na rastúce rakovinové bunky. Foto – Adobe Stock
T-bunky útočia na rastúce rakovinové bunky. Foto – Adobe Stock

Podľa slovenskej vedkyne je pomerne veľká šanca, že sa objav v budúcnosti bude dať použiť pri liečbe rakoviny. Treba však dodať, že metóda sa ešte netestovala na ľuďoch, výsledky nezopakovali iné tímy a zatiaľ nie je známy ani presný mechanizmus účinku.

Vedci našli nový druh imunitnej T-bunky, ktorá dokáže zabíjať rakovinové bunky, pričom úplne ignoruje zdravé bunky.

Zahraničné aj domáce médiá preto písali o „prelomovej liečbe rakoviny“, ktorá by mohla viesť až k liečbe „každého typu rakoviny“.

O objave vedci informovali minulý týždeň v časopise Nature Immunology.

Vyhliadky na univerzálnu liečbu?

Nadšenie z objavu netajil ani odborník na T-bunky a hlavný autor novej štúdie Andrew Sewell z Cardiffskej univerzity, ktorý pre BBC povedal: „Existuje tu šanca na liečbu každého pacienta (s rakovinou – pozn. red.).“

Podľa Sewella si predtým nikto nemyslel, že by niečo také bolo možné. „Prináša to vyhliadky na univerzálnu liečbu rakoviny všetkých typov. Reč je o jednom type T-bunky, ktorá by dokázala zničiť odlišné typy rakoviny naprieč populáciou,“ dodal zahraničný vedec.

Hoci viacerí experti označili výsledky za „sľubné“, nie je na také vyjadrenia priskoro?

Obozretnosť je na mieste aj preto, lebo liečbu testovali len na šiestich myšiach a jednej pacientskej vzorke. Metódu teda nevyskúšali na ľuďoch. Z histórie poznáme mnoho prípadov, keď liečba, ktorá sa na začiatku výskumu javila ako sľubná, nakoniec zlyhala.

Privátna armáda

V čom spočíva nový objav?

Zabiť rakovinu nie je až také zložité, dokáže to aj dynamit alebo Savo. Keď sa dezinfekčným prípravkom otrávite a zomriete, rakovinových buniek sa bezpečne zbavíte, no ide o neželaný stav, lebo ste po smrti. Svätým grálom v onkológii je teda nájsť taký typ imunitnej bunky, ktorý zabíja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie