Denník N

PS/Spolu má dvoch odborníkov na školstvo: Sľubujeme, že sa nebudeme pol roka dohadovať, kto z nás bude ministrom

Juraj Hipš a Vladimír Šucha. Foto - Robert Barca
Juraj Hipš a Vladimír Šucha. Foto – Robert Barca

Denník N pripravuje pred voľbami sériu rozhovorov s odborníkmi strán na školstvo

Keď Denník N oslovil na rozhovor tieňového ministra školstva z koalície PS/Spolu, trvali na tom, že odborníkov majú dvoch. Vladimír Šucha a Juraj Hipš nepovedali, kto z nich by sa po voľbách stal ministrom – uvažujú dokonca aj o možnosti podeliť ministerstvo školstva na viac oblastí.

Podľa nich by mal minister školstva po nástupe do funkcie spraviť dve veci – motivovať frustrovaný tím úradníkov na ministerstve a pripraviť čerpanie eurofondov, ktoré by mohli znova prepadnúť. Vladimír Šucha v roku 2010 neúspešne kandidoval na rektora Univerzity Komenského a tvrdí, že ani do 10 rokov nebudeme mať univerzitu v prvej stovke.

Jeden z vašich argumentov, prečo chcete mať za koalíciu PS/Spolu rozhovor obaja, bol aj ten, že aj ministerstvo školstva môže mať dvoch ministrov. Myslíte to vážne?

Vladimír Šucha: Nerozdeľujeme posty, snažíme sa presvedčiť ľudí, že tento rezort je pre nás jeden z najdôležitejších.

Juraj Hipš: Chceme ukázať, že pre PS/Spolu je školstvo takou prioritou, že má dvoch gestorov. Tento rezort je veľmi široký, nie je len o základných školách. Patrí sem aj celoživotné vzdelávanie, vysoké školy, veda a výskum aj šport. Je to gesto pre verejnosť, že PS/Spolu to má ako prioritu.

Síce nerozdeľujete funkcie, ale volič by asi rád vedel, kto bude po voľbách ministrom. Kto z vás to bude?

Juraj Hipš: Tieto debaty u nás teraz neprebiehajú. Je jedno, či bude minister Vlado alebo ja, v prvom rade je dôležité, že konečne na ministerstvo školstva príde človek, ktorý má premyslený plán. A bude pre nás dôležité, aby PS/Spolu bola tou stranou, ktorá bude zostavovať vládu.

Je reálne, aby ste boli obaja ministrami?

Vladimír Šucha: Je viacero možností.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Rozhovory

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie