Denník N

Ruská hrozba motivuje Varšavu k obrovským nákupom. Z Poľska bude regionálna letecká veľmoc

Prelet vojenských lietadiel F-35 A Stealth. Foto - TASR/AP
Prelet vojenských lietadiel F-35 A Stealth. Foto – TASR/AP

Pri poslednej simulácii sa ukázalo, že Poliaci by prišli o letecké sily za štyri hodiny. Po patriotoch si kupujú 32 najmodernejších amerických stíhačiek F-35.

Úplná zmena pomerov na nebi. Poľsko bude mať jednoznačne najsilnejšie letecké sily v regióne.

Takto experti komentujú obrovský nákup 32 amerických stealth stíhačiek F-35A Lightning II do arzenálu poľského letectva.

„Bude to dramatická zmena, a to nehovoríme len o strednej Európe, ale aj o Pobaltí a časti Nemecka,“ vraví poľský analytik a šéfredaktor magazínu Visegrad Insight Wojciech Przybylski.

Hlavným motívom Varšavy sú obavy z ruskej hrozby.

Kontrakt v hodnote 4,6 miliardy dolárov podpíšu Poliaci, ako tweetoval poľský minister obrany, tento piatok v meste Deblin. Od najväčšej americkej zbrojovky Lockheed Martin za to postupne dostanú 32 stíhačiek najmodernejšej, piatej generácie.

Americké lietadlá obdivoval poľský prezident Andrzej Duda už minulý rok, keď mu ich vo Washingtone ukazoval jeho americký kolega Donald Trump.

Všetci spolu zakývali pilotom počas ich preletu ponad Biely dom.

 

Prvé štyri stroje na výcvik by mali dostať Poliaci v roku 2024. O dva roky neskôr ďalších 12 až 16 kusov a zvyšok do roku 2030.

Koniec leteckých síl za štyri hodiny

„To už by mal stav poľských ozbrojených síl a najmä letectva vyzerať úplne inak ako pri poslednej simulácii konfliktu s Ruskou federáciou,“ rozpráva poľský analytik.

V roku 2015 sa pri takejto simulácii ukázalo, že poľské letecké sily by Rusi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie