Denník N

Hlasovala proti sexuálnej diskriminácii a v prospech utečencov. Grécko má prvú a progresívnu prezidentku

Sudkyňa Ekaterina Sakellaropuluová. Foto - TASR/AP
Sudkyňa Ekaterina Sakellaropuluová. Foto – TASR/AP

Zvolenie Ekateriny Sakellaropuluovej je výnimočné nielen preto, že je žena, ale aj preto, že nie je zo žiadnej politickej strany.

Študovala vo Francúzsku, aby sa potom vrátila späť do Grécka a obhajovala ľudské práva. Tak by sa dal v krátkosti zhrnúť príbeh sudkyne Ekateriny Sakellaropuluovej, ktorú minulý týždeň zvolil grécky parlament za prvú prezidentku v histórii krajiny.

Grécke médiá uviedli, že výber ženy do čela krajiny je jasným signálom, že veci sa v Grécku menia, pretože zastúpenie žien v gréckej politike je stále veľmi nízke.

Podľa vlaňajšieho prieskumu Eurostatu obsadzujú Grékyne len 32 percent všetkých manažérskych pozícií, čo je pod 36-percentným priemerom EÚ. Ženy navyše dostávajú v priemere o 12 percent nižší plat ako ich mužskí kolegovia.

Ešte horšie dopadol pre Grécko index rodovej rovnosti za rok 2017, ktorý vydal Európsky inštitút pre rodovú rovnosť. V ňom skončila juhoeurópska krajina úplne na konci.

Zo Solúna cez Atény do Paríža

Sudkyňu gréckeho najvyššieho správneho súdu nominovala do funkcie vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia, ale v parlamente získala podporu aj od hlavnej opozičnej strany Syriza či stredoľavého Hnutia za zmenu, keď ju v prvom kole podporilo 261 z 300 poslancov.

Sakellaropuluová, ktorá je rozvedená a má jedno dieťa, ešte pred hlasovaním uviedla, že jej nominácia je „vzdaním pocty justícii aj modernej gréckej žene“.

Líder opozície Alexis Tsipras zo Syrizy označil 63-ročnú Sakellaropuluovú za ochrankyňu ľudských práv a „výnimočnú sudkyňu“. Nakoniec, dokazuje to aj jej predchádzajúca funkcia.

Pred dvoma rokmi sa Sakellaropuluová dostala do vedenia štátnej rady, teda gréckeho najvyššieho správneho súdu, ako vôbec prvá žena. Vyslúžila si to svojím citlivým postojom k občianskym slobodám, ekologickým otázkam a právam menšín.

Na súde pôsobila od polovice 80. rokov, keď začínala ako asistentka. Postupne sa vypracovala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie