Denník N

Už pred 13 rokmi štátny úrad varoval, že v Žabom majeri je kontaminovaná voda a cítiť zápach

Mapa starých záťaží a toho, ako sa kontaminácia šíri podzemnými vodami. Zdroj - OZ Za našu vodu
Mapa starých záťaží a toho, ako sa kontaminácia šíri podzemnými vodami. Zdroj – OZ Za našu vodu

Experti už v rokoch 2006 a 2007 zistili viaceré nebezpečné látky vo vodách pri račianskom okraji bývalej fabriky Dimitrovka. Dodnes nie je urobený ani prieskum, ktorý by mal povedať, čo so starou skládkou treba robiť a ako veľmi je nebezpečná.

Už v roku 2006 a 2007 robil štátny úrad testy vody v Žabom majeri na okraji Bratislavy. Je to lokalita na starej skládke Chemických závodov Juraja Dimitrova s nebezpečnými látkami, v susedstve sú staré chemické závody.

Denník N v spolupráci s občianskym združením Za našu vodu testoval vzorky vody z tejto oblasti a analýza ukázala viaceré nebezpečné látky a karcinogény.

Podobné výsledky pritom mali už testy Výskumného ústav vodného hospodárstva spred trinástich rokov – aj napriek tomu sa s tým miestom nič zásadné neudialo a aj po rokoch do vôd ďalej unikajú nebezpečné látky.

Testovanie vzoriek pre Denník N a OZ Za našu vodu financoval Fond investigatívnej žurnalistiky.

Čo našli pred 13 rokmi

Výsledky z testovania z rokov 2006 a 2007 zverejnil štátny Výskumný ústav vodného hospodárstva aj na svojom webe.

V správe okrem iného píšu, že už vtedy bolo v oblasti cítiť zápach. Ústav odoberal vzorky päťkrát od apríla 2006 do septembra 2007. Vo vzorkách našli viaceré látky, medzi nimi chlórované benzény, fenol, chlórované fenoly, naftalén, benztiazol či lindán.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Skládka vo Vrakuni

Slovensko

Teraz najčítanejšie