Denník N

Brexit sa posúva do druhého dejstva, neistota zostáva

Priority Veľkej Británie v nadchádzajúcich rokovaniach zatiaľ nepoznáme, no spoločným cieľom by mal nepochybne byť vzájomný rešpekt a zaistenie hospodárskej spolupráce.

Autorka je poslankyňou Európskeho parlamentu za Smer-SD

V stredu budeme na tohtotýždňovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu hlasovať o návrhu Dohody o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Krajina tak prakticky s určitosťou po 47 rokoch ukončí svoje členstvo v európskom projekte v posledný januárový deň tohto roka. Zdanlivo nekonečný, viac ako tri a pol roka trvajúci príbeh brexitu, počas ktorého sme boli opakovane svedkami arogancie, namyslenosti, no zároveň aj absolútnej bezradnosti britských politických elít, sa posúva do svojho druhého dejstva.

Ďalšie vzájomné rokovania sa budú počas takzvaného prechodného obdobia, trvajúceho do konca tohto kalendárneho roka, týkať najmä budúcich vzájomných obchodných vzťahov. Neistota tak aj po formálnom odchode Veľkej Británie z Európskej únie naďalej zostáva. Nasledujúcich jedenásť mesiacov je vzhľadom na skúsenosti s opakujúcou sa neschopnosťou britských politikov dohodnúť sa na tom, čo vlastne od brexitu očakávajú, ale aj s ohľadom na priemernú dĺžku rokovaní v prípade iných obchodných dohôd, ktoré sa Európskej únii podarilo v minulosti uzavrieť, pomerne krátky čas. Možnosť jednorazového predĺženia tohto prechodného obdobia však britský premiér už vopred veľmi neprezieravo a povýšenecky odmietol.

Vzájomné hospodárske vzťahy sa pritom začnú budovať prakticky nanovo. Európska únia je v súčasnosti pre Britániu najväčším obchodným partnerom. Preto je v záujme oboch, aby tie vzťahy boli čo možno najkorektnejšie a založené na rovnováhe jednotlivých práv a povinností. Hľadanie kompromisov bude zahŕňať veľké množstvo oblastí a dohoda tak môže byť napriek krátkozrakým vyhláseniam čelných britských politických predstaviteľov v mnohom komplikovaná.

Ľudia hlasujúci za brexit sa po štvavej kampani chceli vymaniť z pravidiel platných v Európskej únii. Akákoľvek dohoda sa však uzavrie, bude znamenať, že mnohé z týchto existujúcich pravidiel bude musieť Veľká Británia nevyhnutne striktne dodržiavať aj v budúcnosti. Zároveň platí, že aj vzhľadom na existujúce separatistické nálady občanov či už v Škótsku, alebo v Severnom Írsku, ktorí vyjadrili vôľu zostať k Európskej únii čo najbližšie, je uzavretie vzájomnej dohody v najvyššom záujme Veľkej Británie.

Európska únia bude pri rokovaniach o obchodnej dohode dávať dôraz na zaistenie hospodárskych, sociálnych, spotrebiteľských práv či ochranu životného prostredia. Priority Veľkej Británie zatiaľ nepoznáme, no spoločným cieľom by mal nepochybne byť vzájomný rešpekt a zaistenie hospodárskej spolupráce, rastu a s tým súvisiaceho blahobytu občanov krajín Európskej únie, rovnako ako aj Veľkej Británie.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie