Denník N

V Číne je moc dôležitejšia ako koronavírus

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Najväčšou prekážkou pri boji s koronavírusom je politický systém krajiny založený na centralizácii a represii.

Čínska centrálna vláda sa v posledných niekoľkých dňoch rázne pustila do boja s novou epidémiou koronavírusu a siahla k skutočne radikálnym opatreniam – snaha postupne úplne izolovať oblasť s desiatkami miliónov ľudí je mimoriadna aj na čínske pomery. Správy o nasadení tisícov zdravotníkov a príslušníkov armády, presmerovaní miliárd dolárov na zvládnutie epidémie či o výstavbe novej nemocnice pre tisíc ľudí za desať dní vyvolávajú dojem veľmi efektívneho vládneho systému.

A určite sa aj u nás nájdu takí, čo to budú považovať za ďalší dôkaz, že autoritárske systémy riadené pevnou rukou sú lepšie ako napríklad demokracia, kde všetko trvá strašne dlho a nič nefunguje.

Skutočnosť je však trochu zložitejšia. Horúčkovitá činnosť čínskej centrálnej vlády má okrem iného zakryť aj jej dlhodobé slabosti, problémy a zlyhania. Tie pritom výrazne prispeli k tomu, aby vznikla epidémia, ktorá hrozí prerásť v celosvetovú pandémiu a ktorú teraz možno zvládnuť (alebo jej šírenie aspoň spomaliť) len extrémnym nasadením síl a extrémnymi zásahmi.

Zvládnutie podobnej hrozby a takéhoto nárastu počtu vážnych ochorení by dalo zabrať aj najlepšej administratíve a najvyspelejšiemu zdravotníckemu systému. Je tiež normálne, že žiadny systém nefunguje dokonale, všade by došlo k nejakým chybám a dokonca pravdepodobne aj k snahe vlastné zlyhania a nedostatky utajiť či banalizovať.

Čínsky prístup je však dosť extrémny aj z tohto pohľadu. Je ukážkou toho, že v nedemokratických systémoch bývajú podobné chyby spolu so snahou ich utajiť rádovo častejšie a významnejšie. Vážnejšie sú potom, samozrejme, aj následky. Nehovoriac o tom, že tieto chyby nie sú ojedinelými ľudskými zlyhaniami, ale logickým a nutným dôsledkom toho, ako režim funguje a na čom je postavený.

Čo pomáha vírusu

Čína sa vo svete

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie