Denník N

Nezastavil ho ani infarkt. Bernie Sanders má šancu vyhrať prvé dva primárkové štáty

Bernie Sanders bude mať tento rok 79 rokov. Ak by vyhral, stal by sa najstarším prezidentom USA. Foto - TASR/AP
Bernie Sanders bude mať tento rok 79 rokov. Ak by vyhral, stal by sa najstarším prezidentom USA. Foto – TASR/AP

O pár dní si začínajú demokratickí voliči vyberať Trumpovho súpera. To, či dokáže poraziť súčasného prezidenta, je pre mnohých hlavné kritérium.

Ešte začiatkom októbra to pre Bernieho Sandersa nevyzeralo dobre. V celonárodných prieskumoch pred primárkami Demokratickej strany bol s veľkým odstupom tretí za dvojicou Joe Biden a Elizabeth Warrenová.

Aby toho nebolo málo, prvého októbra ho museli v Las Vegas hospitalizovať. Pravú príčinu prezradili až neskôr – prekonal slabší infarkt.

Viacerí sa začali pýtať, či by dlhoročný senátor z Vermontu, ktorý by v prípade víťazstva vstupoval do Bieleho domu ako 79-ročný prezident a odchádzal najneskôr ako 87-ročný (ak by znovu kandidoval), nemal odstúpiť z kampane.

Bernie Sanders sa však po dvoch týždňoch vrátil do boja. Podľa lekárov je dnes v dobrom stave a pár dní pred začiatkom primárkovej sezóny, ktorá určí súpera Donalda Trumpa v novembrových voľbách, stúpa v prieskumoch.

Dokonca je možné, že vyhrá prvé dva štáty, kde sa bude voliť nominant Demokratickej strany: Iowu a New Hampshire. V New Hampshire vedie s náskokom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie