Denník N

Súd s Kotlebom pre šeky so sumou 1488 eur odložili po voľbách, hrozí mu väzenie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Marian Kotleba požiadal o odročenie súdu preto, že mu zrazu hrozí vyšší trest a chce sa lepšie pripraviť. Súd odročil hlavné pojednávanie na 4. a 5. marca.

Pojednávanie s Marianom Kotlebom v prípade šekov so sumou 1488 eur sa odkladá, pokračovať bude až po parlamentných voľbách. Číslo 1488 odkazuje na nacistickú symboliku a pozdrav Heil Hitler! Šeky rozdával na straníckej akcii sociálne slabším rodinám.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku pojednávanie otvoril v stredu ráno. Súd Kotlebu hneď v úvode upozornil, že ho môže posudzovať podľa prísnejšieho paragrafu, než v obžalobe hovorí prokurátor.

Súd uvažuje nad tým, že Kotlebu bude súdiť podľa paragrafu 421, teda za založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, teda nielen za prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotlebovi by tak hrozilo 4 až 8 rokov odňatia slobody.

Prokurátor Tomáš Honz vysvetľuje, že prekvalifikovanie na prísnejší paragraf by znamenalo, že Kotleba by v prípade odsúdenia nemohol dostať peňažný trest a trestom by bolo väzenie. „Keď chcete preukázať, že symbolika súvisí s neonacizmom, musíte obžalovanému dokázať, že jeho motivácia je neonacistická. Poukáže sa na jeho minulosť, s akými ľuďmi sa stretáva,“ vysvetľuje prokurátor Honz s tým, že dôkazom je aj kandidátka ĽSNS.

„Ak by bol odsúdený, tak by v riadnom konaní nebolo možné uložiť ani podmienečný trest,“ dodal Honz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie