Denník N

Dumaj, Duma

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Na webe viacerých slovenských denníkov som sa dočítal, že „ruská komisia pripravujúca návrhy na zmenu ústavy zvažuje možnosť zmeniť názov najvyššej ústavnej funkcie Ruskej federácie“. Hlava štátu by mala mať titul verchovnyj praviteľ, teda vrchný vládca.

Editor správy šliapol dosť vedľa: adjektívum „verchovnyj“ v tomto prípade neznamená „vrchný“, ale „najvyšší“. Čo je samozrejmé – myslíte si, že ak by „verchovným praviteľom“ mal byť dnešný ruský prezident Putin, že by mu stačilo byť akýmsi „vrchným“? Všelijakých „vrchných“ sú v každom štáte tisíce, vrchný (či hlavný) môže byť riaditeľ, inšpektor, čašník, dokonca aj matrac. Čiže: verchovnyj praviteľ = najvyšší vládca.

Toľko jazykovedné okienko. A teraz kuk do histórie. Keby komisia ešte trochu pouvažovala, možno by našla aj príhodnejší titul pre novú najvyššiu ústavnú funkciu RF (pozor: nie pre Roberta Fica, hoci aj on by bral dačo také všetkými desiatimi). Už v 16. storočí si Vasilij III. udelil titul „cár a vládca celej Rusi“. O dvesto rokov po ňom cár Peter I. Veľký v roku 1721 zaviedol pre ruského panovníka titul „imperátor“.

Oba tituly sú pekné a výstižné, ale nemalo by sa zabudnúť ani na ten tretí, možno najaktuálnejší – generalissimus. Čo vy na to, tovarišči v Štátnej dume? Nepodumáte?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie