Denník N

Kóšer podcast: Úžasné dobrodružstvá Imiho Lichtenfelda, zakladateľa krav magy

Imrich "Imi" Lichtenfeld. Foto - Múzeum židovskej kultúry
Imrich „Imi“ Lichtenfeld. Foto – Múzeum židovskej kultúry
Podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbeanAmazon AlexaRSS

Jeho systém sebaobrany prevzali izraelské bezpečnostné zložky a dnes ho trénujú desaťtisíce ľudí po celom svete. Čoraz populárnejšia je krav maga aj na Slovensku.

Stále pomerne málo ľudí však vie, že jej zakladateľ žil v Bratislave. Volal sa Imrich „Imi“ Lichtenfeld a narodil sa do maďarskej židovskej rodiny.

O jeho dobrodružnom živote, ktorý by si zaslúžil hollywoodsky trhák alebo aspoň komiks, sme sa rozprávali s Michalom Vaněkom z Múzea židovskej kultúry. Vlani o tomto výnimočnom Slovákovi pripravil výstavu.

Jeho bojový systém pozná celý svet

„Imi prakticky celý svoj život venoval zveľaďovaniu svojho systému sebaobrany a jeho snaha dnes dosiahla globálnu úroveň. Dnes slovo krav maga poznajú na celom svete,“ rozpráva Vaněk, ktorý sa stretol s jeho nasledovníkmi aj kamarátmi, ktorí s ním pred holokaustom ušli dramatickou plavbou na parníku Pentcho.

Krav maga sa dá preložiť ako boj zblízka.

„Imi základy pochytil už v detstve od svojho otca Samuela, ktorý bol policajným vyšetrovateľom a vypracoval jeden z prvých manuálov pre pochôdzkárov,“ rozpráva Vaněk.

Samuel Lichtenfeld ako policajný vyšetrovateľ. Foto – Múzeum židovskej kultúry v Bratislave

Samuel sa narodil v Mliečne, ktoré je dnes súčasťou Šamorína. Ako jeden z mála už koncom 19. storočia pochytil základy džiu-džicu.

„Naučil sa ho v cirkuse, kde predtým pôsobil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie