Denník N

Prezidentka Čaputová: Pozor, Kotleba naozaj môže vyhrať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako prezidentka urobím všetko preto, aby vláda s účasťou ĽSNS nevznikla, hovorí Zuzana Čaputová.

Moje vyjadrenia sa dajú interpretovať aj ako výzva na mobilizáciu, vysvetľuje prezidentka Zuzana Čaputová svoje slová o tom, že by po voľbách prijala Mariana Kotlebu, keby vyhral, a že by vymenovala vládu, ktorá by vznikla s podporou jeho strany.

Vlani vo februári ste v ankete Denníka N ako jediná z kandidátov na otázku, či by ste ako prezidentka prijali v prípade ich zvolenia do parlamentu zástupcov ĽSNS, odpovedali jednoznačne, že nie. Uplynul necelý rok a hovoríte, že by ste ich pozvali. Čo sa medzičasom zmenilo?

Za vyjadrením v tej ankete si stojím. Ale otázka bola v úplne inom kontexte. Strana Mariana Kotlebu bola vtedy jednou z mnohých a ani zďaleka neašpirovala na prvé miesto vo voľbách, umiestňovala sa na piatom mieste. Dnes je situácia iná. A moja odpoveď, ktorá sa zdá ako posun, sa týka iba prípadu, ak by na základe vôle občanov získala ĽSNS najviac hlasov. Iba ako jednu zo strán zvolených do parlamentu by som ich nepozvala, to platí.

A keby skončili druhí alebo tretí?

Tak nemám dôvod sa s nimi stretnúť a rokovať s nimi. Jediný dôvod posunu, pre ktorý by som sa s nimi stretla, je, ak by vo voľbách skončili prví.

Nelegitimizuje ich však v očiach voličov práve vaše vyjadrenie, že by ste ich prijali v Prezidentskom paláci?

Ak skončia vo voľbách na prvom mieste, je ich legitimita daná samotnou voľbou od občanov. Nehovorí sa mi to s ľahkosťou, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie