Denník N

Farmaceuti, vyraďte homeopatiká z regálov lekární

Ilustračné foto – Wikimedia.
Ilustračné foto – Wikimedia.

Veda má jasno – homeopatia nefunguje, ide o pseudovedu. „Vyraďte homeopatiu z regálov lekární,“ navrhuje vedkyňa Jayne Lawrence z Kráľovskej farmaceutickej spoločnosti.

„Verejnosť má právo od farmaceutov a iných pracovníkov v zdravotníctve očakávať, že o limitoch a účinnosti liečby budú hovoriť otvorene a čestne. Je nepochybné, že nastal čas, aby farmaceuti vyradili homeopatiu zo svojich regálov a zamerali sa na liečbu, ktorá vychádza z vedy a je podložená klinickými dôkazmi,“ napísala tento mesiac vedkyňa Jayne Lawrence z Kráľovskej farmaceutickej spoločnosti na stránke spoločnosti. Ide o organizáciu, ktorá združuje lekárnikov v Anglicku, Škótsku a vo Walese.

Vedci sa zhodujú – homeopatia nefunguje, je to pseudoveda. „Ide o prepracovaný systém úplných nezmyslov,“ hovorí neurológ Steven Novella z Yale University School of Medicine, ktorý sa v boji proti homeopatii angažuje dlhodobo.

James Randi prehltne dávku homeopatík, ktorá má byť smrteľná, a potom spraví takmer 20-minútový TedTalk. Zdroj – YouTube

Začiatky

Homeopatiu založil nemecký doktor Samuel Christian Hahnemann (1755 – 1843). Žil v časoch, keď sme ešte nemali napríklad antibiotiká, keď sa chirurgické zákroky vykonávali bez anestézie, bezpečnosť a účinnosť liekov sa systematicky netestovala alebo sme nevedeli, že za infekčné choroby môžu (nielen) baktérie. Dá sa povedať, že medicína v tomto období ľuďom skôr ubližovala ako pomáhala – je preto pochopiteľné, že Hahnemann hľadal alternatívu.

Jeho znalosti však boli značne limitované a v mnohom úplne pomýlené. Hahnemann vychádzal z vlastných tušení, anekdot a zbožných prianí – čiže nedôveryhodných spôsobov spoznávania sveta. V jeho predstavách nebola medicína procedúrou, ktorá je určená na boj tela s infekciou alebo obnovu tkaniva. Namiesto toho sa zameriaval na imateriálne a duchovné sily – s ich pomocou chcel v človeku nastoliť harmóniu a rovnováhu, a takým spôsobom choroby „vypudiť“.

„Podobné podobným

Prvým zákonom, na ktorom je klasická homeopatia založená, je zákon „liečiť podobné podobným“.  Podľa neho je napríklad cibuľa vhodným liekom na prechladnutie preto, lebo z nej slzíme a tečie nám z nosa podobne, ako keď máme nádchu.

Pre existenciu tohto zákona neexistujú v modernej medicíne žiadne dôkazy. Hahnemann vychádzal z anekdotickej evidencie pri práci s jednou látkou – chinínom, ktorú považoval za liek proti malárii. Vytvárať zákon platný všeobecne na základe takto obmedzeného súboru dát sa však nedá.

Uvedený zákon vychádza z primitívnej a magickej predstavy, že medzi vecami, ktoré sa podobajú, existujú akési mystické či duchovné spojenia. V duchu tejto tradície sa napríklad rohy nosorožcov používali a používajú na liečbu mužskej impotencie kvôli ich podobnosti s mužským stoporeným penisom, píše Novella.

Zákon infinitezimálneho množstva lieku

Homeopati si myslia, že s množstvom riedení stúpa účinnosť aktívnej látky vo vodnom roztoku. Vysvetľujú to takzvanou „pamäťou vody“, čiže predstavou, že do vody sa prenáša esencia účinnej látky, ktorá rastie s počtom riedení.

Pre existenciu uvedeného zákona nemáme žiadne dôkazy. Homeopati proste robia iba to, že roztok riedia do takej miery, že v ňom už žiadna účinná látka jednoducho nie je.

Ak vezmete jednu kvapku kofeínu a rozriedite ju v 99 kvapkách vody, dostanete to, čo homeopati označujú ako 1 C (1 centezimálne riedenie). Ak zoberiete jednu kvapku z tohto riedenia a rozriedite ju v ďalších 99 kvapkách vody, dostanete 2 C. Ide o roztok, v ktorom je 99,99 percenta vody a 0,01 percenta kofeínu. Pri 3 C má roztok 0,0001 percenta kofeínu a pri 4 C 0,000001 percenta.

Homeopati však bežne predávajú prípravky s hodnotou 6 C (0.000 000 000 1 percenta) či dokonca až 30 C (0.000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 1 percenta)

Pritom pri 12 C prekonáte takzvaný Avogadrov limit, čiže stav, keď v roztoku už z pôvodnej látky nezostane nič.

Princíp trasenia

Podľa Hahnemanna možno účinky liečiva zvýšiť tým, že v procese výroby budeme roztokom triasť. Technika má viesť k uvoľneniu „imateriálnych a spirituálnych síl“ a urobiť roztok ešte aktívnejším (takzvane „potencovať“).

Homeopati si myslia, že voda má „pamäť“ a zachytí vibrácie účinnej látky dlho po tom, čo v nej bola rozriedená. Ide o nezmysly – pre existenciu takéhoto javu nemáme žiadne dôkazy.

Celostná medicína

Homeopatia je pseudoveda (pozri tu, tu, tu, tu, tutu), napriek tomu veľa ľudí priťahuje, predovšetkým „celostným prístupom“ k liečbe. Vďaka nemu má pacient pocit, že nie je iba „horou mäsa“, pretože homeopat sa zaujíma aj o jeho emócie a vôbec to, ako žije. Pýta sa napríklad, či sa cítime smutní, keď počúvame klavírnu hudbu, či sme pedanti, alebo máme výbušnú povahu – na základe odpovedí na tieto a podobné otázky vytvára našu unikátnu „homeopatickú históriu“.

Takáto predstava je pre mnohých z nás neodolateľná – vďaka tomu máme pocit, že na nás záleží a nie sme iba „zameniteľnou položkou v diári doktora“. Lekár sa tak mení z nesympatického „opravára“, ktorý nás láduje liekmi s množstvom nežiaducich vedľajších efektov, na sympatického kamaráta, ktorému sa zverujeme s tým, akí sme ľudia, a ktorý nám liečbu ušije takpovediac na telo. Ide, samozrejme, o štylizáciu, ale pre mnohých z nás príťažlivú.

Je to placebo

Ak homeopatia funguje, tak jedine ako placebo. Placebo je napríklad soľný roztok, ktorý sa používa namiesto morfia na tlmenie bolesti – nie je tam síce žiadna účinná látka, ale ak je človek presvedčený, že mu látka pomôže, symptómy môžu skutočne ustúpiť.

Milé, prívetivé a sebavedomé vystupovanie homeopata, doplnené o komplikovanú a „zadumanú“ terminológiu, v ktorej sa to hemží „centezimálnym riedením“ a „pamäťou vody“, na jednej strane a zúfalý alebo neinformovaný pacient, ochotný uveriť kdejakému nezmyslu na strane druhej sú ideálnou kombináciou, ktorá vyrába terapeutický účinok homeopatík práve cez efekt placebo.

Je otázkou, či by lekárne mali predávať homeopatiká, čiže prípravky, ktoré – ako sa zhodujú vedci – neobsahujú žiadnu účinnú látku, a preto preukázateľne nefungujú (štúdie, ktoré mali dokazovať opak, sa buď nepodarilo replikovať, alebo boli pre nedostatočný dizajn vedeckou komunitou odmietnuté). Jayne Lawrence z Kráľovskej farmaceutickej spoločnosti si myslí, že riešenie je jednoduché – lekárne by homeopatiká predávať jednoducho nemali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Veda

Teraz najčítanejšie