Denník N

Pozor na nebezpečné skupinové cvičenia crossfitu, brušák robte len po určitý stupeň, hovorí certifikovaný rozhodca

Iľja Číž. Foto - archív I. Č.
Iľja Číž. Foto – archív I. Č.

Crossfit je stále rastúca športová disciplína, ktorá spája intervalový tréning, vzpieranie, gymnastiku či iné cvičenia. Jej typickou črtou je, že treba spraviť čo najviac opakovaní cviku v čo najrýchlejšom čase, čo často podlieha kritike odborníkov.

Pokiaľ chcete robiť crossfit, myslite aj na techniku a nemakajte na každom tréningu ako na súťaži, hovorí Iľja Číž, certifikovaný rozhodca, ktorý pôsobí na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

Vysvetľuje aj to, ako sa crossfit či box dá využiť na chudnutie a ako spoznať dobrého trénera oboch týchto disciplín.

My sme si crossfit aj box vyskúšali na vlastnej koži v rámci porovnávania kalorického výdaja pri jednotlivých športoch. Pri crossfite sa prvýkrát stalo, že Michal vydal viac energie ako Gregor. „Pri behu vám svaly zavadzali, teraz však pomohli,“ vysvetlil Číž.

 

Čím dlhšie som cvičil crossfit, na ktorom som sa zvykol zničiť, tým menej sa mi naň chcelo chodiť. Spočiatku som ho cvičil trikrát týždenne, potom ledva raz, lebo sa mi tam nechcelo ísť.

Toto je riziko crossfitu. Lenže ľudia, ktorí si povedia, že chcú robiť crossfit, v takom „rozbíjaní sa“ pokračujú, sú unavení, ale sú tvrďáci a pokračujú. Keď však telo nedokáže regenerovať, zraní sa a nedokáže sa zlepšovať. Ak sa nezraní, prichádza nechuť a po pol roku koniec s crossfitom.

Odporúčate znížiť počet tréningov alebo zachovať ich počet a poľaviť v nich?

Poľaviť. Ďalšie nebezpečenstvo crossfitu spočíva v tom, že ľudia, ktorí nerozumejú jeho filozofii, majú na každom tréningu nastavenie, akoby boli na súťaži. Ako sa však budeme zlepšovať v technike, keď ju nebudeme trénovať? V pondelok môžeme urobiť súťažný tréning, v utorok techniku, pri ktorej sa tiež unavíme.

Ako je možné, že za polhodinu crossfitu jeden z nás (Michal) spálil viac kalórií ako druhý (Gregor), kým pri chôdzi, behu a dokonca aj boxe to bolo naopak?

Spôsobila to svalová hmota, čím viac jej máte, tým viac energie potrebujete v rámci vytrvalostného tréningu. Preto cyklisti a maratónci vyzerajú tak, ako vyzerajú. Pri kruhovom tréningu však svalová hmota pomohla.

Môže byť crossfit metóda na chudnutie?

Pri redukcii hmotnosti je veľmi dôležitá pulzová frekvencia. V intenzite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie