Denník N

Fascinácia hnusom

Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček

Pri svojom talente, okolnostiach, politickej konštelácii, v ktorej vládol, mohol byť dnes rešpektovaným a váženým lodivodom, za ktorým by nám bolo smutno, keby bol býval v tom dvetisícštrnástom odišiel.

Osobne som presvedčený, že Smer voľby nevyhrá, ale to je teraz vedľajšie. Môžeme si zdesene predstavovať rôzne príšerné povolebné scenáre, ale viete si predstaviť ten, v ktorom pozve Kotleba predstaviteľov Smeru na rokovanie o vytvorení vládnej koalície? Že to bude naopak? A aký je v tom vecný rozdiel? Zaujímavejšia otázka je, kedy sa táto možnosť začala črtať. Som presvedčený, že vtedy, keď Robert Fico v súvislosti so župnými voľbami povedal, že Kotlebu porazí aj vrece zemiakov. Hovorí sa tomu všelijako, napríklad podcenenie nepriateľa. Lenže nebol by to Robert Fico, keby z tej trpkej skúsenosti, lebo smerácke vrece zemiakov sa bystrickým županom nestalo, vyvodil primerané závery. Keby ostal verný svojmu ideologickému pozadiu, prijal by súdružskú sebakritiku. Alebo by aspoň na spoveď zašiel, miništrant jeden! Ale on namiesto toho pohotovo našiel vinníka inde. Kde? Kto to nevie, a nehnusí sa mu žánrová zábava na spôsob Braňa Mojseja, nech si pozrie Robertovo najnovšie videjko z domácej dielne Smeru. Ak im toto poradili izraelskí komunikační stratégovia, môže banovať za Flašíkom.

Myslím si však, že to agresívne video bola expremiérova iniciatíva. Vidno to na urputnej artikulácii, strnulej mimike a nasilu krotenej gestikulácii hovoriacej hlavy. Vravíte, že vám podsúvam, že bol opitý? Ale ani náhodou. Opisujem len to, čo som videl. A počul. Robert Fico vedome a cielene ubližuje, kade chodí. Študentom, učiteľom, zdravotníkom, sociálnym pracovníkom, občianskym aktivistom, intelektuálom, novinárom, umelcom, poľnohospodárom… opozícii. Zabudol som na niekoho? Všetkým týmto profesiám a spoločenským skupinám sa počas svojho vládnutia alebo vyhrážal, alebo ich aspoň pourážal a verejne znevážil. On je taký king, že urazil tretinu krajiny, ktorej bol premiérom, v jednej vete. Pred návštevou z Bruselu. Ale nič nerastie do neba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie