Denník N

Pellegriniho výdavkový strop v praxi: prešli dva týždne a už stačili minúť o 50 miliónov viac

Foto - TASR
Foto – TASR

Len pred dvoma týždňami Pellegriniho vláda schválila strop na výdavky v roku 2020 a už ich stihla navýšiť o takmer 50 miliónov eur.

Približne polovica sumy má ísť na navýšenie ceny za Kmotríkov futbalový štadión, ktorý chce vláda odkúpiť.

Ďalšie milióny chce dať na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie a na dostavbu basketbalovej haly Pasienky. Vláda s týmito výdavkami v schválenom rozpočte nerátala.

V blogu na to upozornil ekonomický exper PS/Spolu a bývalý analytik Inštitútu finančnej politiky Ján Remeta.

Strop na tohtoročné výdavky vláda schválila preto, lebo sme sa výrazne odchýlili od cieľa mať vyrovnaný rozpočet. Problém nastal v roku 2018 a zlepšenie zjavne nenastalo ani v roku 2019. Európska komisia nám na jeseň dala varovanie.

„Avšak ani apetít na zdanlivé zodpovedné riadenie verejných financií tejto vláde dlho nevydržal,“ píše Remeta.

Cena za Národný futbalový štadión by mala vzrásť na 98,5 milióna eur. Vláda na výjazdovom rokovaní v Národnej banke Slovenska odklepla navýšenie ceny o 23 miliónov eur. Ďalších 14,3 milióna má ísť na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie a 8,5 milióna na rekonštrukciu a dostavbu basketbalovej haly Pasienky v Bratislave.

„Aj keď sa vláda oficiálne v doložkách k svojim uzneseniam snaží navodiť dojem, že uvedené výdavky nie sú problém a vie ich vyfinancovať z rozpočtu, nie je to pravda,“ píše v blogu ďalej Remeta.

V analýze vplyvov na rozpočet, ktorá je súčasťou schválených vládnych dokumentov, sa uvádza, že financovanie je zabezpečené v rámci rozpočtovej kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy. V rámci nej sa pre tento rok rozpočtovali výdavky vo výške 3,4 miliardy eur. Väčšinu z tejto sumy tvoria výdavky súvisiace s rozpočtom EÚ vo výške 1,1 miliardy a výdavky na obsluhu štátneho dlhu 1,2 miliardy eur. Súčasťou tejto kapitoly je aj transfer Sociálnej poisťovni.

Remeta vraví, že peniaze na tieto výdavky by sa dali hľadať v rezervách, na ktoré je vyčlenených 0,7 miliardy eur, alebo v ostatných výdavkoch, kde je rozpočtovaných 0,25 miliardy eur. No tieto peniaze sú už rozdelené na konkrétne výdavky.

Napríklad rezerva vlády je 5 miliónov eur, rezerva na mzdy je 152 miliónov, na vyrovnanie korekcií v súvislosti s chybami pri čerpaní eurofondov je 300 miliónov, na riešenie dodatočne schválených zákonov 250 miliónov, čo sa už aj minulo, a podobne.

„To znamená, že buď zabezpečené nie sú, alebo ich zabezpečenie je možné len na úkor zníženia iných výdavkov, o čom však uvedené doložky nič nehovoria,“ dodáva Remeta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie