Denník N

Ficov milión na stole za objasnenie vraždy nevyplatili nikomu a nechcú o ňom hovoriť

Robert Fico sa s Robertom Kaliňákom a Tiborom Gašparom na tlačovke na Úrade vlády s miliónom eur v hotovosti. Bolo to po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico sa s Robertom Kaliňákom a Tiborom Gašparom na tlačovke na Úrade vlády s miliónom eur v hotovosti. Bolo to po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico pred 23 mesiacmi sľúbil miliónovú odmenu za informácie, ktoré povedú k vyriešeniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Peniaze neodložili v trezore na ministerstve financií, ako tvrdil Fico.

Išlo o jeden z najbizarnejších momentov v slovenskej politike. Deň po tom, ako vo Veľkej Mači našli zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, zvolal premiér Robert Fico tlačovku na úrade vlády a vedľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara oznámil vyplatenie odmeny za dolapenie páchateľov. Scéna pripomínala americký gangsterský film a pobúrila príbuzných obetí.

„Dámy a páni, predo mnou leží milión eur. Táto odmena je určená človeku, ktorý naberie odvahu, ak má informácie, a príde na políciu, alebo iným spôsobom oznámi, že vie niečo o tomto trestnom čine,“ oznámil Fico vedľa stola, na ktorom ležalo päť zväzkov stoeuroviek a desať zväzkov päťdesiateuroviek.

Peniaze v miestnosti úradu vlády pre tlačové konferencie po celý čas chránili muži v kuklách so samopalmi pred novinármi, ktorí predtým prešli dôkladnou bezpečnostnou prehliadkou. „Tento milión eur je uložený na ministerstve financií v trezore. A je určený človeku, ktorý ak sa prihlási a povie, viem poskytnúť relevantné informácie, tak tieto peniaze v tomto objeme a možno aj v tejto podobe tomuto človeku budú vyplatené,“ tvrdil vtedajší premiér.

Štátny trezor sa nekonal

Fico nehovoril pravdu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie