Denník N

Nová technika kedysi pôsobila idealisticky, dnes treba poznať aj jej odvrátenú stranu

Marek Tuszynski počas prednášky v bratislavskej Berlinke. Foto - Martina Šimkovičová
Marek Tuszynski počas prednášky v bratislavskej Berlinke. Foto – Martina Šimkovičová

Informačná technika je dôležitá, ale musíme sa vedieť rozhodnúť, kam nás má viesť, vraví Marek Tuszynski, ktorý umelecko-vzdelávacím projektom upozorňuje na nástrahy digitálneho sveta.

Zdá sa, že informačná technika nám len uľahčuje život a svet budúcnosti je podľa reklám na novinky z oblasti IT plný šťastných rodín, spojených najnovšou generáciou tabletov či obsluhovaných hlasovým asistentom. Zakladateľ neziskovej organizácie Tactical Technology Collective Marek Tuszynski však upozorňuje aj na tienisté stránky sveta za sklami našich monitorov.

Vplyvom informačnej techniky na spoločnosť sa zaoberá už 15 rokov. Keď začínal, neexistovali YouTube ani Facebook. Odvtedy sa podľa neho v tejto oblasti zmenilo enormne veľa.

„Za informačnou technikou bolo kedysi viac idealizmu. Všetko bolo možné vyskúšať, operovalo sa v zóne bez kontroly a regulácií. Pozitívne nastavenie voči IT predpokladalo, že prinesie viac demokracie a spolupráce. Dnes je toto nastavenie iné. Poznáme veľa príbehov ovplyvňovania volieb nástrojmi IT či sledovania prístrojov vládami,“ hovorí Tuszynski.

Jeho projekt The Glass Room hovorí o osobných údajoch v ére, keď sú všetko, len nie súkromné. Pohybuje sa pritom na hranici umenia, výskumu a vzdelávania. Koncepciu svojich intervencií, ktorými vstupuje do priestoru bežného používateľa IT, predstavil na prednáške iniciatívy Robota – Center for Advanced Studies v Bratislave.

Projekt The Glass Room v centrách svetových metropol imituje showroomy s exkluzívnou elektronikou. Foto – Boris Zharkov

Riešenia hľadáme v dátach

Ďalšou výraznou zmenou, ktorou sme prešli v posledných rokoch, je podľa Marka Tuszynského zvýšená orientácia na čísla a dáta. „Normalizovali sme prístupy, ktoré dovtedy bežné neboli. Takou je napríklad kvantifikácia ako hlavný princíp chápania sveta.“

Do číselných informácií prevádzame životné prostredie, našu spoločnosť aj samého seba – veď mnohí z nás radi nechajú múdre hodinky rozanalyzovať náš tréning či spánkový cyklus do príťažlivých grafov. Často ich však pokladáme za všeliek. „Akékoľvek riešenie hľadáme, nech ide o chudobu, globálne otepľovanie, či ekonomiku, odpoveďou sa stala vždy kvantifikácia.“

Za najväčšiu zmenu však považuje nárast IT firiem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie