Denník N

Maj sa, Británia, budeš nám chýbať

Londýn bol často otravný, hral však dôležitú úlohu aj ako protiváha Bruselu.

Aj keď Veľká Británia od soboty už nebude členom Európskej únie, stále nepoznáme konkrétne podmienky rozluky, ktorá v praxi, aspoň vo väčšine ohľadov, nastane až koncom roka. V sobotu sa začne iba prechodné obdobie, ktoré malo trvať dva roky, ale najmä Briti urobili všetko, aby sa skrátilo na necelý rok.

Pôvodne to malo byť dosť na vypracovanie dohôd, ktoré dopodrobna stanovia pravidlá ďalšieho spolunažívania Veľkej Británie s Úniou. Dnes už považuje jej hlavný vyjednávač Michel Barnier vyrokovanie všetkého za zostávajúci krátky čas za nereálne. Mali by sa podľa neho vybrať najdôležitejšie oblasti, o ktorých by sa rokovalo prednostne.

Ide najmä o to, aby mal brexit čo najmenší vplyv na každodenný život ľudí a na ekonomiku. Mali by sa teda uprednostniť veci, ako sú pohyb osôb, podmienky života občanov Únie v Británii a naopak, vzájomný obchod či služby. V niektorých oblastiach by chýbajúce dohody spôsobili viac chaosu, zbytočných škôd a ťažkostí pre občanov ako v iných, ktoré prípadne môžu počkať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie