Denník N

Nebojte sa byť divní, odkazuje vo svojej knihe Petra Soukupová

Kniha s názvom Klub divných detí vyšla v českom vydavateľstve Host. Foto - hostbrno.cz
Kniha s názvom Klub divných detí vyšla v českom vydavateľstve Host. Foto – hostbrno.cz

Klub divných detí nie je len pre deti, ale hlavne o deťoch. Aj preto v sebe ukrýva príručku pre zábudlivých rodičov.

Sú štyria. Každý má svoj hendikep, každý je niečím divný. Nachádzajú sa preto mimo sveta svojich rovesníkov, ktorí ich nepovažujú za seberovných a hlavne normálnych.

Mila sa často bezmyšlienkovo zasníva, kým Katka je tlstá a vo veľkom číta knihy. Peter je na svoj vek nízky a bojí sa prízrakov. A Franta je zas fyzicky postihnutý a kríva. Všetkých ich spojí náhoda či skôr okolnosti detstva, v ktorom sa utiekajú do vlastných dobrodružstiev, aby to jedno najdôležitejšie prežili spolu. A hoci to sprvu nevyzerá na veľké priateľstvo, postupne zistia, že ich spája viac ako len to, že sú na prvý pohľad celkom zvláštni.

Česká spisovateľka Petra Soukupová, najmladšia držiteľka literárnej ceny Magnesia Litera, napísala knihu pre deti a pomenovala ju Klub divných detí (vyd. Host, 2010). Čitateľom v nej odkazuje, aby sa nebáli byť divní, pretože práve vďaka tomu sú výnimoční a iní ako ostatní.

Príbeh navyše dopĺňajú výstižné a vhodne zvolené ilustrácie Nikoly Logosovej.

Som divná, ja to viem

Petra Soukupová patrí medzi najvýraznejšie české autorky. Píše síce o vzťahoch a rodinách, čo sú témy, ktoré dominujú súčasnej literatúre, no venuje sa im z iného uhla a opisuje ich netradičným jazykom, ktorý je blízky skôr postavám než čitateľom.

Vo svojich detských knihách používa slang, ktorý počuť skôr na školskom dvore než na rodičovskom združení. V románoch pre dospelých zas využíva jednoduché vety a krátke dialógy, ale zato rozvíja vnútorný svet svojich doráňaných postáv.

Nevyberá si klasických, tuctových hrdinov, ktorí dokazujú svoju odvahu ohromnými činmi. Naopak, utieka sa skôr k menej výrazným osobám, ktoré sú neobyčajné z iného dôvodu.

„Som divná, ja to viem. Viem to už dlho, takže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie