Denník N

Dankov oponent o rigorózke: Bolo mi povedané – robte to, čo sme vám prikázali

Andrej Danko a jeho rigorózna práca. Foto N – Tomáš Benedikovič a Daniel Vražda
Andrej Danko a jeho rigorózna práca. Foto N – Tomáš Benedikovič a Daniel Vražda

Terajší okresný sudca v Brezne Silvio Boleček najprv odmietal hodnotiť rigoróznu prácu Andreja Danka. V rozhovore vraví, ako mu pre prácu hrozili, že na UMB v Bystrici skončí, prečo neprišiel na to, že ide o plagiát, a či po rokoch cíti vinu.

Silvio Boleček bol mladý absolvent práva z Bratislavy a na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici štartoval akademickú kariéru, keď mu v roku 2000 zverili hodnotenie rigoróznej práce terajšieho šéfa parlamentu Andreja Danka.

V Bystrici začal pracovať vďaka svojmu učiteľovi Pavlovi Kandráčovi (neskôr poslanec za Mečiarovo HZDS a ombudsman). Kandráč opustil hlavné mesto, stal sa dekanom novej právnickej fakulty, a keď za ním v roku 1997 prišiel vedúci katedry správneho práva Ján Reken, že niekoho potrebuje na voľné miesto, odporučil mu Bolečka.

Na tejto katedre v roku 2000 absolvoval Danko rigorózne konanie. Boleček dostal za úlohu napísať oponentský posudok k jeho práci s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty. Hoci dostal plagiát, prácu v posudku pochválil a pustil ďalej.

Dankovi po obhajobe práce udelila skúšobná komisia titul JUDr. Predsedom komisie bol Reken, členmi boli učitelia Pavol Zloch a Zoltán Valentovič. Tieto mená od vypuknutia kauzy okolo diplomu na jeseň 2018 škola aj šéf parlamentu tajili.

Silvio Boleček rozhovor autorizoval. Jeho fotografiu nie je možné zverejniť, sudcov chráni zákon.

Boli ste Dankovým oponentom a aj vďaka vám má titul za plagiát. Ako ste vnímali celú kauzu, ktorá sa mesiace ťahala, a verejnosť o vás vtedy netušila?

Tiež som to najprv nevedel. Niekto mi povedal, či si pamätám, že som bol oponentom.

Kto vám to hovoril?

Už presne neviem. Niekto z fakulty. Reagoval som, že podľa mňa som vtedy ani nemohol byť oponentom. No ten človek mi povedal, že som ním naozaj bol. Vravím mu, hádam si nemyslíš, že si pamätám okolnosti práce.

Ste sudca, ktorý by mal dbať na dodržiavanie zákonov a pravidiel. Tu sa ukázalo, že Danko titul dostal za opísanú rigoróznu prácu. Išlo o porušenie akademických pravidiel.

Nešlo, problém je, že neexistovali pravidlá.

Išlo, skonštatovala to aj preverovacia komisia UMB v Bystrici. Teraz sa ukázalo, že aj vy ste na tom mali podiel. Cítite podiel viny?

Podiel cítim, ale či je to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie