Denník N

7 dobrých správ: Viedeň odmení ľudí kultúrnym zážitkom za to, že namiesto auta pôjdu bicyklom alebo MHD

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V slumoch Kinshasy zachraňuje dievčatá žena, ktorú znásilnili. Bratislava má príručku na pomoc ľuďom bez domova a ekológovia z Prešova vyšľachtili novú odrodu maku. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Na Islande neulovili žiadnu veľrybu

Napriek tomu, že smú, veľryby na Islande nelovia, uvádza ČT24. Vlani prvýkrát od roku 2002, keď vláda udelila povolenia na lov týchto zvierat, tam žiadnu veľrybu nezabili.

„Tretina Islanďanov je dnes proti lovu veľrýb. Ide predovšetkým o mladších obyvateľov miest,“ uviedol pre web The Conversation morský biológ Joe Roman z Vermontskej univerzity. „Tretina ľudí je neutrálna a tretina lov podporuje. Avšak mnohým z tretej skupiny prekáža viac kritika lovu veľrýb než kritika konzumácie veľrybieho mäsa (hvalakjöt). Dopyt po veľrybom mäse v obchodoch a reštauráciách začal klesať.“

Vlani v máji najväčšia islandská veľrybárska spoločnosť Hvalur oznámila, že minimálne na jeden rok prestáva loviť vráskavca myšoka. Hlavnou príčinou bol znížený záujem o veľrybie mäso v Japonsku spolu s nevyhnutnosťou opraviť lode. Neskôr sa k tejto spoločnosti pripojila aj druhá islandská veľrybárska spoločnosť. Obe firmy síce uviedli, že v roku 2020 lov obnovia, no zatiaľ tomu nič nenasvedčuje.

2. Pomáha dievčatám z ulice

Mnohé dievčatá rodičia opustili, pretože nemali peniaze na ich stravu. Na ulici žili od 12 rokov, kde ich znásilňovali muži, ale aj policajti, na ktorých sa obracali s prosbou o pomoc. Väčšiny z nich sa ujala Shakira, bojovníčka, o ktorej stanica BBC natočila dokument.

Ten približuje neľahkú situáciu dospievajúcich dievčat v Kongu, ktoré si často musia zarábať na život prostitúciou. Iné sa nevedia brániť, pretože ich to nikto nenaučil. A potom prichádza Shakira, ktorá pomáha desiatkam detí z ulice a svoj domov postupne mení na útočisko pre takmer 20 dievčat. Tie sa snažia uniknúť násilníkom aj pasákom v slamoch Kinshasy.

„Chcela som byť ako Mohamed Ali,“ hovorí v dokumente, keď opisuje svoje začiatky premeny. Tie súvisia s wrestlingom, ktorý nie je len jej záľubou, ale aj spôsobom obrany, ktorý učí ostatné dievčatá. Svojím životom inšpiruje ďalších a dodáva im zmysel, o ktorý na ulici prišli. Stará sa hlavne o tých najmenších, ktorí majú stále nádej, že sa vrátia do školy, a, samozrejme, aj o svoju dcéru Phénomène.

„Mama mi povedala príbeh svojho tehotenstva, že bolo výsledkom znásilnenia,“ hovorí Phénomène takmer v závere dokumentu. „Iné matky by sa ma vzdali, ale ona si ma nechala a starala sa o mňa. Je v nej veľmi veľa lásky.“

3. Viedeň odmení ľudí, ktorí nepoužívajú auto

Viedeň odmení ľudí, ktorí namiesto auta využijú verejnú dopravu, jazdu na bicykli alebo sa do svojho cieľa vyberú pešo. Mesto ich chce motivovať na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie