Denník N

Kresťania proti nenávisti: Nehasme oheň benzínom, pozor na Kotlebu a Harabina

Veronika Bruncková a Ondrej Druga, Kresťania proti nenávisti. Foto N – Daniel Vražda a archív Veroniky Brunckovej.
Veronika Bruncková a Ondrej Druga, Kresťania proti nenávisti. Foto N – Daniel Vražda a archív Veroniky Brunckovej.

Za ten čas, čo Kotleba zneužíval kresťanstvo, nezaznel dostatočne silný hlas veriacich, vravia zástupcovia iniciatívy Kresťania proti nenávisti.

Ondrej Druga spolupracuje s iniciatívou Nie v našom meste!, Veronika Bruncková je zasa jednou z hlavných organizátoriek zhromaždení Za slušné Slovensko. Teraz sa spojili v iniciatíve Kresťania proti nenávisti a spolu napríklad s Danielom Hevierom, Michalom Handzušom či Františkom Mikloškom sa pred parlamentnými voľbami jasne vymedzujú voči stranám ĽSNS a Vlasť.

Iniciovali ste vznik občianskej iniciatívy veriacich Kresťania proti nenávisti, ktorá okrem iného upozorňuje na zvláštne „nenávistné“ kresťanstvo a samozvaný mesianizmus Mariana Kotlebu a Štefana Harabina. Ako ste sa k tomu dostali?

Ondrej Druga: Diplomovú a čiastočne aj dizertačnú prácu som písal o prastarom otcovi, ktorý bol jedným z organizátorov protifašistického odboja vojvodinských Slovákov. Chytilo ho gestapo a zabili ho v Mauthausene, takže s témou fašizmu, nacizmu a ich dôsledkov som bol konfrontovaný od malička. Pre nás to neboli len štatistiky o miliónoch mŕtvych, ale všetko to bolo a je späté aj s týmto príbehom. Pamätáme si, ako Marian Kotleba pochodoval v uniforme, potom vymenil uniformu za sako a zrazu bol prijateľný politik. Aj preto som pred župnými voľbami v roku 2017 v spolupráci s Nie v našom meste! spoluorganizoval cyklus dišpút súvisiacich s extrémizmom na univerzite.

Veronika Bruncková: Roky som pôsobila v cirkvi ako dobrovoľníčka pri práci s deťmi a sociálne slabšími rodinami. Bola som vychovávaná vo viere, tá sa rokmi formovala a dnes aj vďaka nej cítim spoluzodpovednosť za naše spoločné dobro. Kresťania proti nenávisti je pre mňa prirodzenou reakciou na falošné zneužívanie kresťanských hesiel a symbolov v politike. Myslím si, že práve my kresťania sa máme ozvať, keď sa kresťanstvo spája so šírením nenávisti namiesto lásky.

Prečo vôbec musela iniciatíva Kresťanstvo proti nenávisti vzniknúť?

Druga: Lebo za celé roky, čo Kotleba zneužíva kresťanstvo a okato sa k nemu hlási, nezaznel dostatočne silný hlas veriacich, ktorý by sa dokázal dostatočne rázne dištancovať od tohto zneužívania. Sem tam vydá niektorý z biskupov ostrejšie vyhlásenie, ale inak sa cirkvi dlhodobo odmietajú vyjadrovať ku konkrétnym politikom a stranám. Napriek tomu, že podobne orientovaných veriacich ako sme my je veľmi veľa, tento hlas nebol inštitucionalizovaný.

Je iniciatíva nadkonfesionálna?

Druga: Áno.

Vyhlásenie iniciatívy doteraz podpísalo takmer štyritisíc ľudí, okrem iných Daniel Hevier, Michal Handzuš či František Mikloško. Koľko máme veriacich na Slovensku?

Druga: Vyše tri milióny. František Mikloško na toto reagoval, že z hľadiska toho, aký je celkový počet ľudí, ktorí sa identifikujú s kresťanstvom, je to málo. Podľa mňa však treba brať do úvahy, že občianska angažovanosť na Slovensku je vo všeobecnosti nízka. Najúspešnejšie petície dosiahli vyše stotisíc podpisov, čo sú asi len dve percentá populácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie