Denník N

Slovenskí branci robia „výcvik“ na školách, s deťmi strieľajú zo samopalu

Švrček na fotke z roku 2015 učí deti na základnej škole v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci
Švrček na fotke z roku 2015 učí deti na základnej škole v Ludaniciach strieľať slepými zo samopalu. Foto – Slovenskí branci

Polovojenská organizácia, ktorú monitoruje polícia a tajná služba, začala robiť „branný výcvik“ na základných a stredných školách. Deti učia strieľať zo samopalu a prednášajú im o dejinách Slovanov.

Členovia samozvanej domobrany z organizácie Slovenskí branci sa nepohybujú už len v lesoch, kde so samopalmi nacvičujú prepady či boj zblízka. Presunuli sa už aj na základné a stredné školy. Začali tam pred školákmi behať, cvičiť a prednášať im.

Polovojenská organizácia, ktorú pre jej aktivity monitoruje polícia a Slovenská informačná služba, svoje aktivity predvádzala žiakom najmenej troch základných a jednej strednej školy v rôznych krajoch.

Samopaly v Ludaniciach

„Aj vďaka Vašim dobrovoľným príspevkom sme boli schopný zorganizovať pre základné školy branný výcvik,“ píšu na Facebooku Slovenskí branci aj s ypsilonom v slove schopný. Ďalej opisujú, ako zorganizovali na Základnej škole v Ludaniciach v Topoľčianskom okrese branný výcvik. „Na programe bola beseda proti drogám, beseda s názvom Slovania, naši predkovia a my, zdravoveda, po areáli boli rozmiestnené rôzne stanoviská, kde si deti a dorast mohli prezrieť výstroj, výzbroj, protichemickú obranu, mohli si zastrieľať z expanzného samopalu,“ píšu branci.

Pre školákov zorganizovali športovú súťaž a víťazom rozdávali knihy Kreslené dejiny Slovenska a čierne barety, ktoré nosia práve Slovenskí branci. Na záver príspevku plného gramatických chýb sa pochválili, ako deťom predviedli ukážku bojov, konkrétne prepad vozidla. 

 

Na školskom dvore v Ludaniciach. Foto - Slovenskí branci
Na školskom dvore v Ludaniciach. Foto – Slovenskí branci

Branný výcvik v ludanickej škole ilustrujú aj množstvom fotografií s deťmi v plynových maskách a so samopalmi, aké má naša armáda. Niektorí školáci si podľa fotografií z expanzných samopalov – teda z pôvodne funkčných, ale teraz schopných strieľať len slepé náboje – aj zastrieľali a jeden z brancov im pri tom držal uši. Deťom branci aj prednášali. Ich veliteľ Peter Švrček im ukazoval mapu s názvom Aké územie obýva náš národ?, na ktorej sú všetky slovanské krajiny vrátane Ruska.

Ako keď prídu hasiči

Riaditeľ ludanickej školy Vladimír Káčer na akciu brancov spomína tak, že „chlapci“ ukazovali prvú pomoc, mali protidrogovú prednášku a ukážky zbraní a výstroja. S ponukou sa podľa neho ozvali sami. „Ja som im len povedal, aby do toho žiadnu politiku nepchali,“ čo je požiadavka, ktorú podľa vlastných slov hovorí aj iným návštevám na ich škole. Prednáška o Slovanoch podľa neho bola „len vo všeobecnosti“. Tvrdí, že o brancoch si pred ich návštevou vyhľadal informácie. „Zakázaná skupina to nebola a ja som to ďalej neriešil.“

Starostka takmer dvojtisícových Ludaníc Ľubica Petráková hovorí, že Slovenskí branci sa boli pýtať aj na obecnom úrade. „Nahlásiť sa boli. Že robia ukážky, streľby zo vzduchovky, hod granátom a vlastne také branné cvičenie.“ O prednáške o slovanstve nevie. „Prečo by som mala mať s niečím takým problém? Je to nejaká zlá organizácia alebo také niečo?“ pýtala sa. Ludanice sú zriaďovateľom tamojšej školy.

Prednáška v Ludnaniciach na tému Aké územie obýva náš národ?  Foto - Slovenskí branci
Prednáška v Ludaniciach na tému Aké územie obýva náš národ? Foto – Slovenskí branci

Branci boli aj na východe Slovenska so študentmi hotelovej akadémie v Humennom. Na fotografiách kráčajú štyria z nich v zástupe vedenom telocvikárom cez mesto do lesa. Tam už mali neplnoleté deti možnosť pózovať so samopalmi a s brancami s kuklami na hlavách. 

Na Facebooku Slovenských brancov sú aj zábery z ďalšej základnej školy, na ktorej boli minulý týždeň, a fotografia z inej akcie pre základné školy, ktorá bola v apríli. Branci na neznámom mieste organizovali aj „verejnú akciu Medzinárodný deň detí“. Fotografovali si tam deti s protitankovou strelou na pleci či s nemeckou helmou na hlave. „Od starostky obce sme dostali pochvalu a fľašku dobrého vínka,“ chvália sa.

Druhákom humenskej hotelovky bolo s brancami dobre. Foto - Slovenskí branci
Druhákom humenskej hotelovky bolo s brancami dobre. Foto – Slovenskí branci

Zástupkyňa riaditeľky humenskej hotelovej akadémie Mariana Chudíková povedala, že išlo o prednášku z topografie, zo zdravotníckej prípravy, z orientácie v teréne, ochrany pred požiarmi a prežitia v prírode. „Žiadne zbrane sa pri učiteľoch nepoužívali. Boli to naši dvaja žiaci, ktorí sa ponúkli pomôcť,“ povedala o brancoch v uniformách. Ďalšie fotografie podľa nej vznikli, keď sa akcia skončila a učitelia tam už neboli. S telocvikárom podľa záberov išli do lesa minimálne štyria ľudia v maskáčoch. Nácviky so zbraňou sa podľa zástupkyne riaditeľky diali bez vedomia školy.

Prešovská župa, ktorá je zriaďovateľom akadémie, napísala, že išlo „výlučne o besedu, na ktorej neboli prezentované zbrane“, a podľa zástupcov školy bola časť fotografií vytvorená individuálne až po oficiálnom skončení kurzu. „Škola sa dištancuje od akýchkoľvek spojitostí s uvedeným občianskym združením. Žiakov, ktorí sú pravdepodobne členmi tohto občianskeho združenia, budú monitorovať a sledovať, aby svoje myšlienky nešírili v škole medzi spolužiakmi.“

Humenských študentov viedol do lesa s brancami telocvikár. Foto - Slovenskí branci
Humenských študentov viedol do lesa s brancami telocvikár. Foto – Slovenskí branci

„Ako súkromné osoby sme deťom ukazovali na základe pozvania prvú pomoc, zdravovedu, protichemickú obranu a bola tam aj ukážka výstroja,“ opísal pre Denník N akcie brancov ich veliteľ Peter Švrček. Priznal, že v Ludaniciach mali aj prednášku, ktorá sa týkala histórie. „Tým, že u nás nemáme žiadneho historika, tak sme povedali aj škole, že nie sme oprávnení takéto niečo robiť. Tak sme to skresali iba na to, že iba povieme, že patríme medzi Slovanov a že sme v západnej vetve Slovanov.“ Švrček tvrdí, že ich zo škôl sami kontaktovali a ich oddiel je apolitický.

O Švrčekovi pred troma rokmi písal denník SME, pretože sa s ľuďmi z nacionalistického Slovenského hnutia obrody v čiernej košeli a maskáčoch objavil na oslavách výročia vzniku Slovenského štátu pri soche Jozefa Tisa v Čakajovciach. Teraz hovorí, že to bola chyba a že s pravicovým extrémizmom nemajú nič spoločné. „Boli sme mladí a hlúpi.“ Spomedzi brancov pochádza Martin Keprta, ktorý teraz bojuje na východnej Ukrajine na strane proruských separatistov.

Podľa šéfa brancov majú medzi sebou „zaškolených ľudí, ktorí naozaj chodia aj na zdravotnú školu a majú kurzy“. Rovnako majú kurzy aj na manipuláciu so zbraňami a Švrček sa teraz chystá na štúdium histórie. Prečo mali Slovenskí branci na hlavách kukly? „Deckám sa to páčilo a mali z toho zábavu, že vyzerali drsne“. Švrček nechcel povedať, na akých ďalších školách boli.

Školský dvor v Ludaniciach. Foto - Slovenskí branci
Školský dvor v Ludaniciach. Foto – Slovenskí branci

Ministerstvo školstva označilo za nevhodné, aby na školách dostávali priestor organizácie, ktoré rezort vnútra označuje za blízke pravicovému extrémizmu. Na ministerstve o akciách brancov nevedeli. „Ak by nám tieto aktivity boli známe, ministerstvo školstva by ich dalo prešetriť prostredníctvom školskej inšpekcie,“ odpovedala hovorkyňa  Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Slovenských brancov podľa informácií Denníka N monitoruje už dlhší čas polícia a Slovenská informačná služba. Hovorca tajnej služby Alexander Kurtanský na otázku o aktivitách Slovenských brancov na školách všeobecne odpísal, že sa venujú všetkým formám a druhom extrémizmu – „politickému, náboženskému, ľavicovému, pravicovému, tak aj jeho aspektom spájaným s rasovou, národnostnou či náboženskou neznášanlivosťou rovnako, ako aj plneniu ostatných úloh, ktoré pre ňu definuje zákon v oblasti ochrany ústavného zriadenia, vnútorného poriadku, bezpečnosti štátu a jeho občanov“. Podrobnosti však zverejňovať nesmú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie