Denník N

WHO vyhlásila pre koronavírus stav globálnej núdze. Vedci pracujú na vývoji vakcíny, o víruse už vzniklo vyše 50 vedeckých prác

Ilustrácia nového koronavírusu od amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Foto – AP
Ilustrácia nového koronavírusu od amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Foto – AP

Úmrtnosť na nový koronavírus sa v tejto chvíli pohybuje na úrovni dvoch až troch percent, no nevýhodou je, že vírus sa šíri rýchlejšie ako SARS a MERS.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila vo štvrtok pre šírenie nového koronavírusu globálny stav zdravotnej núdze.

Organizácia tak učinila po šiestykrát v dejinách, po prvý raz inštitút použili v roku 2009 v súvislosti s prasacou chrípke. Vyhlasujú ho pri „mimoriadnej udalosti“, ktorá predstavuje nebezpečenstvo pre ďalšie krajiny a vyžaduje koordinovaný medzinárodný zásah.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ocenil opatrenia, ktoré Čína prijala v boji s novým koronavírusom, a dodal, že k vyhláseniu globálneho stavu zdravotnej núdze pristúpili hlavne preto, aby ochránili krajiny s menej rozvinutým zdravotným systémom.

„Nevieme, aké škody by tento vírus mohol napáchať, ak by sa rozšíril do krajiny so slabším zdravotným systémom. Musíme okamžite konať, aby sme krajinám pomohli pripraviť sa na takú možnosť,“ povedal Ghebreyesus.

Globálne stavy zdravotnej núdze (WHO):

  • epidémia prasacej chrípky H1N1 v roku 2009
  • detská obrna v roku 2014
  • zika v roku 2016
  • ebola v rokoch 2014 a 2019
  • koronavírus (2019-nCoV) v roku 2020

Skoro 10-tisíc nakazených

Koronavírus si od decembra vyžiadal prinajmenšom 213 obetí. Všetky sú z Číny, kde sa vírusom nakazilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie