Denník N

Lipšic sa spojil s Matovičom. Prečo mu to s Novou nevyšlo?

Foto – TASR
Foto – TASR

Vo voľbách v marci 2012 dostala trojka na kandidátke KDH Daniel Lipšic 104-tisíc hlasov a o 633 krúžkov viac ako predseda strany a jednotka Ján Figeľ. Z KDH o tri mesiace odišiel. Jeho Nova, ktorú založil pol roka po voľbách, mala v júnovom prieskume agentúry Focus len 2,5 percenta. Dôvodov, prečo to nádejnému politikovi z KDH nevyšlo a dnes sa musel spojiť s Igorom Matovičom, aby vôbec prežil, je viac.

„Ak sa ukáže, že to nemá podporu, z politiky odídem,“ vyhlásil Daniel Lipšic v júni 2012 v relácii Na telo televízie Markíza. Spolu s Janou Žitňanskou, dnešnou europoslankyňou, oznámili, že odchádzajú z KDH a pokúsia sa získať podporu pre nový projekt. O ďalšie tri mesiace oznámili vznik Novy.

Strana by sa podľa posledných prieskumov nedostala do parlamentu, Lipšic však odchod z politiky neoznámil. Spolu s Igorom Matovičom vyhlásili, že do najbližších volieb budú ich strany kandidovať ako volebná koalícia OĽaNO-Nova.

„Podľa čoho to hodnotíte?“ komentuje Lipšic svoj tri roky starý výrok a otázku, či sa neukázalo, že nemá podporu. „Štart Novy bol pomerne dobrý a stále si myslím, že mnohé prieskumy majú za cieľ nie mapovať, ale formovať verejnú mienku.“ Jediným meradlom sú podľa neho voľby a v eurovoľbách si výsledok Novy pochvaľuje (uspela Žitňanská, strana získala 6,83 % hlasov).

Prečo to teda Lipšicovi s Novou nevyšlo? Jedným z dôvodov je aj Radoslav Procházka a vznik Siete. Člen volebného štábu Siete Radovan Choleva Lipšicovi jeho výrok o odchode z politiky na Facebooku pripomenul.

Video: Noví koaliční partneri. Nahrávky, ani detektoru sa Lipšic nebojí (autor: Martina Pažitková)

Ambiciózna väčšina

„Povýšenecký a arogantný,“ komentoval názov Nová väčšina po jeho zverejnení pred tromi rokmi Igor Matovič.

„Trochu to prepískol s tým velikášstvom,“ hovorí Matovič a a názov doteraz považuje za nešťastný. „Aj úvodné bilbordy, ktoré mal, že Slovensko potrebuje lídra a pozeral sa do oblohy, boli zlé a v ľuďoch to mohlo vyvolať pocit nadmerného ega,“ myslí si nový Lipšicov spojenec a dúfa, že v marketingu mu teraz pomôže. „Mne sa páči Lipšic ako politik, ja by som chcel byť tiež taký, ale doprial by som mu trochu marketingu zo mňa, takže sme celkom dobrá dvojka.“

Názov Nová väčšina pre Lipšicovu stranu vymyslel novinár a manžel Jany Žitňanskej Robert Žitňanský. Zo strany pred niekoľkými mesiacmi vystúpil, hovoril, že „na ďalšie politické snaženie v tejto chvíli nemám dostatok energie“ a chcel sa venovať rodine, práci a písaniu. Strane rok po vzniku dali do názvu meno predsedu a volala sa Nová väčšina (Daniel Lipšic) a potom z názvu zostala už len pôvodná skratka Nova.

„Nova sa nestala najsilnejšou stredopravicovou stranou z viacerých dôvodov. Napríklad pre naozaj špinavú antikampaň, ktorá odčerpáva veľa energie a jej vedľajším efektom je aj oveľa nižšia ochota slušných ľudí podporiť takýto projekt svojim osobným angažovaním alebo finančným príspevkom,“ hovorí Žitňanský. „Tiež asi pre nie úplne optimálne načasovanie, aj keď to sa ľahšie hodnotí spätne ako v čase prijímania rozhodnutí. Chcelo to asi tiež silnejší dôraz na odkomunikovanie pozitívnej vízie pre krajinu, to sa príliš nepodarilo, a za toto nesiem časť zodpovednosti aj ja sám.“

O spolupráci s Hlinom, Matovičom a Sulíkom hovorí Lipšic opatrne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na konci minulého roka dostali Alojz Hlina, Igor Matovič, Richard Sulík a Daniel Lipšic na námestia tisíce ľudí pri protestoch proti korupcii a kauze CT. Do volieb sa nateraz z mladých pušiek spojili len dvaja. Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľká skupina voličov podľa Žitňanského potrebuje „uveriť prísľubu lepšej budúcnosti, nejakú uchopiteľnú nádej, že bude lepšie“ a tú im Lipšic hovoriaci stále len o oligarchoch a Pente nedával. „Daniel pozitívnu víziu má, ale v jeho komunikácii prevláda boj proti korupcii a médiá mu dávajú priestor takmer výlučne k týmto témam. Popularita takéhoto vnímania asi má svoje limity,“ myslí si Žitňanský.

Penta, oligarchovia a zase Penta

Máloktorá Lipšicova tlačovka prebehne bez toho, aby hovoril o oligarchoch. Viaceré z nich boli reakciami na rôzne anonymné blogy, ktoré zverejňovali napríklad jeho vymyslenú komunikáciu na Facebooku s údajnou milenkou. Lipšic vidí v pozadí Pentu, na ktorej banku poslal ešte ako minister vnútra kontrolu. Čítanosť anonymov nebola významná, v Nove sa však nimi zaoberali a riešili, ako na ne reagovať.

Antikampaň považuje za dôvod svojho neúspechu aj Lipšic. Podľa neho mala dosah hlavne na získavanie zdrojov. Hovorí o príklade mladého právnika, ktorý im dal peniaze, a o jeho starom otcovi sa neskôr v médiách objavila správa, že bol stíhaný za pohlavné zneužívanie. „Kto v takej situácii bude chcieť vystaviť skríningu celú svoju rodinu? Nemyslím si, že voľby rozhodujú len finančné prostriedky, ale bez nich to je veľmi ťažké,“ hovorí Lipšic.

Za svoj najväčší problém považuje, že nevedel popularitu svojho mena pretaviť do značky Nova. Nemyslí si, že je to preto, lebo konzervatívni voliči KDH neschválili jeho odchod. Dodnes si podľa neho veľa ľudí myslí, že je v KDH, lebo dnes už verejnosť nesleduje politiku tak ako pred pätnástimi rokmi.

Nateraz bez SaS

„Spojenectvo musí byť uveriteľné,“ hovoria spoločne Lipšic s Matovičom. Ukázali prieskum volebných preferencií, ktorý si dali robiť vo Focuse a z ktorého vyplynulo, že keby sa spojili, mohli by mať až 11 percent. Ak by sa pridala aj SaS, mali by 14. Strana Richarda Sulíka však otázku, či pôjde do volieb sama alebo v koalícii „nateraz necháva otvorenú“.

Lipšic hovorí, že s poslancami OĽaNO hlasujú podobne a ich voliči si želajú, aby sa spojili. To sa podľa neho nedialo, keď do Novy prišli odídenci z SaS, čo Nove podľa jej predsedu nepomohlo. Neskôr ich zo strany vylúčili. „Bol to iný svet, boli konkrétne prípady, kde sme sa rozchádzali, ale keby som to povedal, poškodilo by im to.“

A potom prišiel Procházka

Radoslav Procházka sedel na tlačovej besede vedľa Daniela Lipšica už v roku 2004. Stal sa vtedy historicky najmladším zástupcom Slovenska pred súdnym dvorom EÚ a Lipšic ho ako minister spravodlivosti predstavoval verejnosti. V roku 2010 presvedčil Lipšic vedenie KDH, aby bol Procházka čo najvyššie na kandidátke. Trojica Lipšic-Jana Žitňanská-Procházka rozdávali voličom tričká, kde boli spolu.

Keď však Lipšic odchádzal v júni 2012 z KDH, Procházka zostal a zo strany odišiel až o vyše pol roka neskôr. A oznámil, že bude kandidovať na prezidenta. Takmer sa dostal do druhého kola. Po prezidentských voľbách sa Sieť stala stabilným členom klubu strán, ktoré sa dostanú do parlamentu. V júni vo Focuse mala 10,9 % a skončila hneď za Smerom.

Procházka Lipšic 2004
Procházka s Lipšicom v roku 2004. Foto – TASR

„Ak by kandidoval, mohli si ho ľudia s Procházkom porovnať, určite by dosiahli podobné výsledky a aj by ho viac spoznali,“ hovorí Matovič na to, či Lipšic neurobil chybu, že do prezidentských volieb nešiel.

„Preferenciám by jeho kandidatúra asi pomohla, ale nepovažujem to za chybu, pretože kandidovať bez skutočného záujmu o volený post, len pre zvýšenie vlastnej popularity, nie je voči voličom čestné,“ hovorí Žitňanský. Lipšic už dávnejšie hovoril, že mu pravicové strany ponúkali, aby bol ich spoločným kandidátom, ale odmietol.

„Situácia by bola iná, keby tu nebola Sieť,“ myslí si aj Martin Slosiarik z Focusu. Ľudí podľa neho môže iritovať aj Lipšicov spôsob vystupovania: „Je príliš kritický, odhaľuje veci, ale mnohí sa možno potom pýtajú, či on je jediný správny a môže to v nich vyvolať apatiu.“

Lipšic ako minister na vrchole popularity. Pomôže mu teraz matovič? Foto Tasr
Lipšic ako minister vnútra na vrchole popularity v roku 2010. Pomôže mu teraz Matovič? Foto – TASR

Lídra určia voliči

„Určite to nie je o zachraňovaní Daniela Lipšica,“ hovorí o novom spojencovi Matovič. Lídrom bude podľa neho ten, kto získa najviac preferenčných hlasov. „Iniciatíva vyšla z mojej strany, ja som klopal na dvere Daniela Lipšica,“ dodáva politik, ktorý chcel v minulosti od svojich ľudí na kandidátke, aby išli na detektor lži, pomohol položiť vládu Ivety Radičovej a nahral si súkromný rozhovor s Procházkom.

Lipšica na detektor posielať nebude. To, čo sa o ňom píše v Gorile, že sa s ním nedá na ničom dohodnúť, mu stačí. Lipšic zase hovorí, že Matovič je preňho dôveryhodný.

Už menej dôveryhodný je Matovič pre iné strany. Lucia Žitňanská z Mosta-Híd vyhlásila, že alternatívu voči Smeru by mali predstavovať hlavne tri strany – Most-Híd, Sieť a KDH. Lipšica, ktorý ju kedysi zavolal pracovať ešte ako nestranícku nominantku KDH na ministerstvo, a jeho spojenectvo s Matovičom, nechcela komentovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie