Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O epidémii, ako ju prežíva čínska korešpondentka denníka Financial Times

Prázdne pekinské metro. Foto - TASR/AP
Prázdne pekinské metro. Foto – TASR/AP

Ulice Pekingu boli oveľa prázdnejšie ako obvykle a ukázalo sa, že nie je také jednoduché nakúpiť nejaké potraviny.

Korešpondentka denníka Financial Times Jüan Jang žije v Číne a napísala osobný príbeh, ako prežívala vypuknutie epidémie koronavírusu. Text je zaujímavým pohľadom na čínske reálie, ale keďže autorka žije v Číne, je zrejmé, že musela byť veľmi opatrná, a nedotýka sa politických tém, akou je kritika diktatúry, ktorá zabránila primátorovi mesta Wu-chan informovať o epidémii už od jej prvých signálov.

Jang žije v Pekingu a v predvečer nového čínskeho roka (ten pripadol na sobotu 25. januára) sa vybrala navštíviť rozvetvenú rodinu na severe Číny, ktorá žije asi 600 kilometrov od Wu-chanu. Všetci cestujúci vo vlaku už mali rúška – do vlaku by nikoho bez nich nepustili.

Jej starí rodičia a niekoľko tiet a strýkov už doma nehovorili o ničom inom než o víruse, zrušili aj plány na návštevu príbuzných v iných častiach Číny.

Nový rok je pritom v Číne často jediným sviatkom, keď sa príbuzní vôbec môžu stretnúť – inokedy na to nemajú čas, lebo žijú v rôznych ďalekých kútoch krajiny. Za normálnych okolností vyzerá Čína v týchto dňoch ako jedno obrovské mravenisko pútnikov, lístky na vlak bývajú rýchlo vypredané, tí bohatší sadnú na lietadlo, ale jeden z Jangovej príbuzných cestuje za svojimi blízkymi každý rok autom tri dni tam a tri dni späť – jedna cesta je dlhá štyritisíc kilometrov.

Jangovej starí rodičia sa presťahovali z dediny do mesta pre pohodlnejší život, ale ona si dedinu veľmi dobre pamätá. Veľa ľudí z nej odišlo a na ich pozemkoch dnes hospodária veľkofarmári. Rodina chcela dedinu spoločne navštíviť, lenže vláda práve v ten deň zakázala premávať diaľkovým autobusom a na cestách sa objavili zátarasy. Mestá, dediny a celé provincie na seba dobrovoľne uvalili karanténu. Napriek tomu, že provincia, v ktorej žijú Jangovej starí rodičia, má 80 miliónov obyvateľov a len 70 prípadov nákazy.

Počas obeda sa rozvetvená rodina bavila o tom, ako sa nákaze brániť. Internet je plný rád, napríklad aby ľudia žuli cesnak. Čínska verzia Facebooku WeChat je plná konšpiračných teórií, napríklad že Američania zmutovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie