Denník N

Nie je mi jedno, čo sa deje na Slovensku, vraví herec Dominik Teleky

Dominik Teleky. Foto - Ivo Dvořák
Dominik Teleky. Foto – Ivo Dvořák

Aby sa mohol venovať tancu, stal sa zamestnancom českej armády. No nakoniec sa predsa len dostal na vytúžené herectvo. Chlapec z Michaloviec tak už deväť rokov žije v Brne, hrá v legendárnom divadle Husa na provázku a dianie na Slovensku sleduje len z odstupu. Ako vraví, nie je to príjemný pohľad. Aj preto požiadal o možnosť voliť poštou zo zahraničia. „Chcem prispieť aspoň tou svojou troškou, aby to na Slovensku konečne nabralo dobrý smer,“ hovorí Dominik Teleky.

Ako vnímate Slovensko z odstupu?

Priznám sa, že dnes už prirodzene viac žijem informáciami z Česka. Večer v krčme riešime skôr českú politiku a kultúru, informácie zo Slovenska mám dnes skôr z novín a z Facebooku. Veľa ľudí, ktorí ma poznali aj pred odchodom do Česka, sa ma napríklad zvykne pýtať, či mám radšej slovenské alebo české divadlo, ale na to neviem odpovedať, pretože na Slovensku som divadlo nikdy nehral.

Takže dnes už žijete skôr českou politikou? Zaujíma vás, čo sa deje v českej spoločnosti?

Určite mi na tom záleží, keďže aj do budúcna premýšľam nad životom v Brne a všetky pracovné ponuky mi zatiaľ chodia z Česka. Aj preto mi nie je jedno, ako sa bude táto krajina ďalej vyvíjať. Aj v rámci nášho divadla Husa na provázku sa zúčastňujeme rôznych demonštrácií, napríklad nedávno protestu Milion chvilek (kampaň za odstúpenie českého premiéra Andreja Babiša – pozn. red.) alebo akcií, ktoré mali upozorniť na klimatickú zmenu. Snažíme sa byť v tomto smere aktívni.

A čo Slovensko? Aj keď tu už nežijete, budete voliť?

Samozrejme. Požiadal som o možnosť voliť poštou zo zahraničia. Záleží mi na tom, čo sa deje na Slovensku. Koreňov sa človek nezbaví, mám tam časť rodiny, kamarátov, cítim sa ako Slovák. Chcem prispieť aspoň tou svojou troškou, aby to na Slovensku konečne nabralo dobrý smer. Bohužiaľ, to, čo sa deje v slovenskej politike,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Voľby 2020

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie