Denník N

Čo sa stalo a nestalo v Trnave. Po útoku prišli tvrdé vyhrážky na webe

Na míting prišli v maskách. Foto N – Lucia Osvaldová
Na míting prišli v maskách. Foto N – Lucia Osvaldová

Kotleba z násilností obviňuje Trubana, Kisku, Hlinu a trnavského primátora Bročku.

Po piatkovom útoku prívržencov Kotlebu na demonštrantov v Trnave sa začala informačná vojna o to, kto bol agresorom a kto obeťou.

Na jednej strane sú fotografie a videá, ktoré dokazujú, že počas mítingu ĽSNS lietali predmety z tábora kotlebovcov a aj ich odporcov.

Potom je tu však útok, ktorý prišiel po mítingu – a pri ktorom maskovaní muži zbili demonštrantov z PS/Spolu a aj mladých ľudí, ktorí s koalíciou nemajú nič spoločné.

Po útoku navyše prišla internetová agresia od priaznivcov Kotlebu, ktorí napadnutým odkazujú, že im mali „naložiť dvakrát toľko na hlavičku“ alebo „škoda, že ich nepobodali“.

Čo zostalo po útoku priaznivcov Kotlebu v Trnave. Foto – Ľubomír Ondrejkovič

Do tváre, do spánku, do tínedžerov

Z útoku na politikov PS/Spolu nie sú priame dôkazy okrem výpovedí napadnutých. To kotlebovci využívajú v obrane.

„Keď sa na vás ženie desať chlapov s kapucňami a šálmi cez tvár, vaša prvá reakcia nie je vytiahnuť mobil, aby ste si ich natočili,“ vysvetľuje jeden z napadnutých Ľubomír Ondrejkovič z PS/Spolu. „Moja prvá reakcia bola brániť sa, aby neublížili mne, mojim kamarátom a mladým okolo.“

Prívrženci Kotlebu totiž neútočili len na skupinku z PS/Spolu, ale aj na mladých ľudí s transparentmi, ktorí s politikmi nič nemajú.

Muži v maskách v Trnave zbili aj -násťročné deti.

Ondrejkovič hovorí aj o tom, že po zverejnení statusu, kde o útoku informoval, dostáva na sociálnej sieti množstvo výhražných správ a obvinení, že napadnutí klamú.

Hoci neexistuje video priamo z bitky, v Trnave krátko po útoku neďaleko tohto miesta nakrútili skupinu maskovaných mužov, ako bežia cez priechod a jeden z nich drží palicu, ktorá pripomína palicu z ukradnutého transparentu, ktorou zbili Sibylu.

Video: Maskovaní muži krátko po útoku

Kto nosí rúško na predvolebný míting

Víkendová protikampaň vyprovokovala iniciatívu Bratislava bez náckov, aby začala rozkrývať, kto bol vlastne na mítingu ĽSNS.

Sústredili sa na maskovaných mužov, z ktorých mali mnohí na tvári rúško.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie