Denník N

Sto rokov uprednostňovali belochov. Výnimočný quarterback však rúca predsudky a mení NFL

Patrick Mahomes. Foto - TASR/AP
Patrick Mahomes. Foto – TASR/AP

Patrick Mahomes doviedol Kansas k víťazstvu v Super Bowle.

V profesionálnom športe by ste ťažko hľadali dôležitejšiu pozíciu ako quarterback amerického futbalu. Lionel Messi dokáže futbalové zápasy rozhodovať aj sám, ale Barcelona od neho aj tak nie je závislá do takej miery, do akej sa tímy amerického futbalu spoliehajú na výkony svojho quarterbacka.

Quarterback je mozgom tímu – mužom, ktorý musí v priebehu pár sekúnd pod tlakom vyhodnotiť všetky možnosti a rozohrať akciu tak, aby priblížil svoj tím k touchdownu a zisku bodov. Ak to neurobí, hráči súpera ho zastavia alebo rovno zvalcujú.

Najlepším quarterbackom súčasnosti je Patrick Mahomes z Kansasu City Chiefs. Novinár Guardianu Andrew Lawrence píše, že v storočnej histórii americkej NFL nikto nehádzal loptu ako on. Mahomes uplynulú noc doviedol svoj tím k víťazstvu v 54. Super Bowle.

Chiefs vo finále play-off zdolali San Francisco 49ers 31:20 a šampiónmi NFL sa stali po päťdesiatich rokoch. Mahomes hral väčšinu finále na svoje pomery podpriemerne, ale v záverečnej štvrtine sa dostal do tempa a Kansas otočil nepriaznivý stav 10:20.

Úspech Patricka Mahomesa má aj iný rozmer – víťazstvom v Super Bowle definitívne pochoval predsudky o neschopných afroamerických quarterbackoch.

Sto rokov stereotypov

Afroameričania v NFL síce tvoria väčšinu, ale práve na kľúčovej pozícii quarterbacka kluby odjakživa uprednostňovali belochov. Rasové predsudky v americkom futbale by sa dali zhrnúť asi takto: černosi sa hodia na posty, v rámci ktorých je dôležitá rýchlosť a sila, ale chýba im int

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie