Denník N

Národ nás bude milovať. Ako som cvičil so Slovenskými brancami a prečo som sa zmenil na liberálneho demokrata

Michal Gabriš. Foto N - Vladimír Šimíček
Michal Gabriš. Foto N – Vladimír Šimíček

Príbeh bývalého branca Michala Gabriša, ktorý v priebehu niekoľkých rokov prešiel od nacionalizmu cez sympatizovanie s Borisom Kollárom až po prihlášku do strany Spolu.

Slovenskí branci na Facebooku v utorok 11. októbra 2022 oznámili koniec organizácie, dôvod neuviedli. 

Volám sa Michal Gabriš, moje meno ste možno nedávno zachytili na Facebooku. Som prvým z tých, ktorí v posledných dňoch zverejnili svoju minulosť medzi Slovenskými brancami.

Dostal som sa k nim pred rokmi, ešte na strednej škole. Žil som vtedy v Košiciach. S jedným kamarátom sme mali podobné záujmy. Počúvali sme tvrdú hudbu, metal, a fascinovali nás zbrane a vojna.

Jeden víkend mi napísal, či by som išiel von na tréning sebaobrany. Bolo to asi koncom leta v roku 2012. Stretli sme sa traja: kamarát, ja a jeden jeho známy, ktorý chodil niekoľko rokov na karate alebo nejaké iné bojové umenie. Vybrali sme sa do lesíka pri košickom sídlisku Ťahanovce, kam sme predtým chodievali s partiou opekať.

Kamarátov známy nám ukázal nejaké chvaty a predviedol nám, ako sa vytrhnúť zo zovretia niekoho iného. Pamätám sa, že som si vtedy pomyslel, že sa tak trochu na niečo hráme.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Slovenskí branci

Slovensko

Teraz najčítanejšie