Denník N

Toxikológ Trnovec: Toxické látky sú už aj v krvi našich novorodencov

Foto - archív Trnovec
Foto – archív Trnovec

Toxikológ Tomáš Trnovec už takmer 20 rokov skúma toxické látky a ich vplyv na organizmus. Bratislavská, ale aj celkovo slovenská populácia má v tele viac toxického PCB ako obyvatelia iných krajín Európy, hovorí.

V bratislavskej časti Žabí majer robil Denník N a združenie Za našu vodu testy vody. Laboratórium vo vzorkách našlo karcinogénne a toxické látky, ako lindan či 2-methylbenzothiazol.

Žabí majer je záhradkárska oblasť, v mnohých záhradkách je aj studňa. S toxikológom Tomášom Trnovcom sme hovorili aj o lindane a Žabom majeri, ale aj o toxických látkach PCB, ktoré sa našli na východnom Slovensku v Strážskom a okolí. PCB zapríčiňujú oslabovanie imunitného systému, aj malé dávky tejto látky môžu spôsobiť poškodenie pečene, reproduktívne abnormality aj poruchy intelektu.

V Žabom majeri sme našli viaceré nebezpečné látky, medzi inými aj lindan, trichlóretén či benzén. Aké môžu mať tieto látky vplyv na zdravie a ľudský organizmus?

Vyberiem lindan, ktorý je veľmi dobre známy insekticíd (prípravok určený na hubenie hmyzu, pozn. red.), ktorý sa používal veľmi rozsiahlo. V niektorých chudobných krajinách sa stále používa. V Rumunsku sa donedávna vyrábal, lebo sa ešte vyváža do zahraničia. V Indii sa odporúča používať lindan (postrekom na múry chatrčí) na boj proti malárii, lebo je najlacnejší.

Je to veľmi jedovatá látka. Lindan, podobne ako polychlórované bifenyly (PCB) alebo DDT a jeho metabolit DDE, patrí k organochlórovaným látkam, ktoré sme sa zaviazali zakázať používať v štokholmskom dohovore. Ten podpísal rad krajín, medzi nimi aj Slovensko. Z týchto látok však ostali zvyšky v skladoch po celom svete. Vyrobilo sa toho mnoho, potom sa to zakázalo a dnes sa skladuje kade-tade a je to zdrojom znečistenia.

Kde toto znečistenie môžeme nájsť?

Všade. Keď robíme analýzy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie