Denník N

Tvrdý odkaz Špecializovaného trestného súdu Kotlebovi. Šeky na 1488 eur sú hákové kríže

Kotleba má z hľadiska viny a trestu len dve možnosti. Zlú a horšiu.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu

Hlavné pojednávanie vo veci obžalovaného Mariana Kotlebu bolo odročené. Na prvý pohľad, pre laikov, z nič nehovoriaceho dôvodu. Predsedníčka senátu obžalovaného upozornila, že je tu možnosť uznať ho za vinného z trestného činu podľa prísnejšieho ustanovenia zákona, ako podľa ktorého posudzovala skutok obžaloba.

Značí to, že rozdávanie šekov so sumou 1488 eur môže mať inú, oveľa prísnejšiu dohru pri vynášaní rozsudku.

Upozornenie súdu má váhu

Povinnosť trestného súdu upozorniť na prísnejší postih kriminálnych skutkov existovala odjakživa. Vyšetrovateľ i prokurátor mohli a môžu mať svoje názory na právnu kvalifikáciu skutkov, ktoré vyšetrovali a pre ktoré stíhali a obžalovali, ale rozhoduje súd. Vždy a bez výnimky.

Počas obdobia, keď som pôsobil ako sudca v trestných veciach (päť rokov), som mal v agende aj prípady, v ktorých bolo nevyhnutné odchýliť sa od názoru prokuratúry, o aký trestný čin ide. Žiaden problém. Konal som rovnako ako sudkyňa vo veci obžalovaného Mariana Kotlebu. Upozornil som na možnosť prísnejšej kvalifikácie, spravidla som odročil hlavné pojednávanie a ponechal som obhajobe priestor na prípravu.

Ak som obžalovaného upozornil spôsobom, ktorý zvolila predsedníčka senátu vo veci obžalovaného Mariana Kotlebu, tak som bol, spolu so senátom, už takmer presvedčený, že skutok alebo skutky, pre ktoré bol niekto obžalovaný, sú prísnejšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Komentáre

Teraz najčítanejšie