Denník N

Za slušné Slovensko brázdi krajinu a motivuje ľudí voliť: Ľudia sú sklamaní, nevedia, komu veriť

Za slušné Slovensko na cestách. Foto - archív ZSS
Za slušné Slovensko na cestách. Foto – archív ZSS

Je nedeľa 2. februára, tri hodiny popoludní. Vonku svieti slnko, na námestí pred kultúrnym domom vo Veľkom Krtíši je však mŕtvo. Zavretá je už aj vedľa stojaca kaviareň hotela Dolina. Donedávna bývala otvorená v nedeľu od rána do desiatej večer, po novom ju zatvárajú o 14.00. V neďalekom obchodnom dome Kocka to nie tak dávno definitívne zabalila veľká piváreň a ďalšia fungujúca kaviareň po zmene majiteľa už tiež nemá otvorené nonstop ako roky predtým.

Práve na námestí zaparkuje dodávka s tímom ľudí Za slušné Slovensko, ktorý od soboty brázdi Slovensko v snahe motivovať ľudí, aby šli k voľbám. Plán je obísť za 19 dní celé Slovensko a od 21. februára, keď bude výročie smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zorganizujú do volieb ešte debaty v školách.

Tu sa však nemajú s kým zhovárať ani komu rozdávať noviny s heslom Spoločne to zvládneme.

Pri supermarkete to žije. Ľuďmi aj skepsou

Prísť do Krtíša má zmysel výhradne cez týždeň do piatej večer. Vtedy sa zavrú všetky obchody v centre a otvorené ostanú len supermarkety Lidl, Billa a Kaufland. Ľudia sa z centra vytratia, lebo kde sa nič nedeje, tam nie je dôvod tráviť čas. Ďalší vhodný termín sú piatkové a sobotňajšie večery, keď sa naplnia miestne krčmy a reštaurácie. Na víkend sa totiž občas vracajú aj mnohí z tých, čo pracujú v zahraničí či v iných regiónoch Slovenska.

Štvorčlennú posádku dodávky Za slušné Slovensko nasmerujem ku Kauflandu. Tam je prázdno, len keď je zavreté. Jakub Kratochvíl, Ján Gálik, Eva Lavríková a Samuel Barkóci berú do rúk noviny a rozpŕchnu sa za ľuďmi. O chvíľu už počúvajú rôzne príbehy najmä sklamaných ľudí.

Pavel Sladovník z neďalekého Obeckova je vodič z povolania. Má 62 rokov a zažil toho veľa. Otvorene hovorí, že ešte nevie, či pôjde voliť. „Stále sa rozhodujem, lebo mám pocit, že niet koho. Kotlebu v žiadnom prípade. Situácia 30 rokov po revolúcii stále nie je dobrá. Zažil som tu fungujúce podniky, ľudia mali prácu, lenže potom všetko padlo a aj deti museli ísť za prácou do zahraničia.“

Ani 73-ročná Anna Hudecová z Malého Krtíša nehýri nadšením, ale voliť sa chystá. „Určite ideme aj s dcérou, ale ešte nevieme koho. Necháme sa prekvapiť, čo všetko sa ešte dozvieme. Rozhodneme sa na poslednú chvíľu. Asi si vyberiem stranu Za ľudí, ktovie.“

Pani Hudecová má osem detí a dnešok vníma skepticky. „Za socializmu sa žilo lepšie. Teraz je drahota a málo práce alebo práca za malú plácu. Dvanásť rokov som pracovala v kravíne, a keď niekto tri dni neprišiel do práce, už ho naháňali žandári. Som sklamaná z toho, ako sa ľuďom žije, u nás v dedine už zrušili aj predajňu potravín. Neverím nikomu, len rodine.“ S tímom debatujú aj traja Rómovia zo Sklabinej, všetko prvovoliči.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie