Denník N

Epidemiologička: V súčasnosti je chrípka na Slovensku oveľa väčšou hrozbou ako koronavírus

Epidemiologička Zuzana Krištúfková. Foto – archív Z. K.
Epidemiologička Zuzana Krištúfková. Foto – archív Z. K.

Na následky chrípky umiera na Slovensku 800 ľudí ročne. Očkuje sa iba 4,5 až 5 percent ľudí.

„Tí, ktorí sa proti chrípke neočkujú, hrajú ruskú ruletu,“ vraví epidemiologička Zuzana Krištúfková, vedúca Katedry epidemiológie na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • prečo sa proti chrípke treba očkovať každý rok a kedy je najlepšie obdobie na očkovanie,
  • ako sa líši chrípka od nádchy a prečo nie je chrípka banálne ochorenie,
  • prečo sme v zaočkovanosti proti chrípke na chvoste krajín Európskej únie.

Sú obavy z koronavírusu na Slovensku oprávnené?

Následkom chrípky zomrie na Slovensku každý rok asi 800 ľudí. Z toho dôvodu považujem v súčasnosti chrípku za oveľa väčšiu hrozbu ako koronavírus. Situáciu s novým koronavírusom však nemožno podceňovať – ak by bol na naše územie zavlečený, prvé prípady treba zachytiť čo najskôr. Pokiaľ tu však koronavírus nie je, čo je súčasný stav, za väčšiu hrozbu považujem epidémiu sezónnej chrípky.

Ktoré opatrenia považujete v boji s koronavírusom za najúčinnejšie?

Pri vzdušných nákazách – ktoré sa šíria vždy veľmi rýchlo – je najdôležitejšie čo najskôr rozpoznať chorých a izolovať ich. Jedine tak sa dá obmedziť šírenie koronavírusu.

Čo majú robiť ľudia na Slovensku?

Obavu nemusia mať tí, ktorí neboli v kontakte s osobou s potvrdeným koronavírusom alebo neboli v oblasti, kde sa vyskytuje nový koronavírus. Tento vírus sa prenáša na kvapôčkach výlučkov dýchacích ciest chorej osoby a šíri sa z človeka na človeka. Ak si kúpite nejaký tovar vyrobený v Číne, vírusu sa báť nemusíte, keďže takú dlhú cestu by neprežil. Vírus je vnútrobunkový parazit a k svojmu životu potrebuje živú bunku. Z nej si berie živiny a v nej sa rozmnožuje. Hneď ako bunku nemá, vo vonkajšom prostredí dlho neprežije.

Vírusom SARS sa v rokoch 2003 a 2004 nakazilo okolo 8-tisíc ľudí, z nich zhruba 10 percent vírusu podľahlo. Na MERS o pár rokov neskôr zomrelo až 30 percent chorých. Smrtnosť na nový koronavírus sa v tejto chvíli odhaduje do dvoch percent, no jeho nevýhodou je, že sa šíri rýchlejšie ako SARS a MERS. Ako by ste zhodnotili nebezpečnosť koronavírusu s ohľadom na tieto poznatky?

Hoci má nový koronavírus nižšiu smrtnosť, nemôžeme podceňovať jeho šírenie. Preto je dôležité, aby sme prijali všetky opatrenia potrebné na to, aby sme na Slovensku včas zachytili každého podozrivého, ktorý by sem vírus mohol priniesť.

O aké opatrenia ide?

Hlavný hygienik vydal odborné usmernenie, ako postupovať v prípade podozrenia na koronavírus. Je aj na zodpovednosti každého občana, ktorý sa vráti z oblastí, kde už došlo k šíreniu ochorení, aby ku koronavírusu pristupoval zodpovedne. Aj keď nemá klinické príznaky, mal by sa pozorovať 14 dní a v prípade, že sa objavia príznaky ochorenia – najmä bolesť hrdla, kašeľ a ťažkosti s dýchaním –, mal by telefonicky kontaktovať svojho lekára. Pozitívom je, že vírus vieme diagnostikovať už aj na Slovensku.

Mapa šírenia nového koronavírusu (kliknutím sa obrázok zväčší). Ráno 5. februára bolo zaznamenaných viac ako 24-tisíc nakazených, z toho 493 ľudí novému koronavírusu podľahlo. Reprofoto – Johns Hopkins University

Novému koronavírusu podliehajú skoro výhradne starší pacienti s pridruženými ochoreniami. Prečo nie sú obeťami aj deti?

Na 100 percent sa nemôžeme spoliehať na to, že by sa nenakazili aj deti. Prvé prípady vznikli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie