Denník N

Psychológ Ondrušek: Keď nálepkujete ľudí, nie ste už ďaleko od násilia

Uznávaný psychológ a odborník na krízovú komunikáciu Dušan Ondrušek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Uznávaný psychológ a odborník na krízovú komunikáciu Dušan Ondrušek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Takto sa začínajú lynče, hovorí odborník na riešenie konfliktov Dušan Ondrušek o pochode desiatok kotlebovcov na osadu vo Važci.

Psychológ Dušan Ondrušek sa dlhodobo venuje riešeniu konfliktov, je odborníkom na komunikáciu. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo môžu spôsobiť slová kotlebovcov o „parazitoch a buzerantoch“ a čo pokriky „fašisti“;
  • prečo treba zastaviť už slovné útoky;
  • ako sa správať, keď počas mítingov dôjde ku konfliktu.

Ako vnímate protesty ľudí a politických strán proti kotlebovcom?

Vnímam to tak, že sa veľká časť ľudí a aj niektoré politické strany mobilizovali. Zacítili, že sa zhromažďujú ľudia s ideami, ktoré podporujú fašizmus a nacizmus, a proti týmto myšlienkam je potrebné sa ozvať. Protestujúci začali byť aktívnejší, pretože situáciu vyhodnotili tak, že verejný priestor obsadzujú bez akejkoľvek odpovede ľudia, ktorí neuznávajú demokratické hodnoty, a ak by sa proti nim neozvali, považovali by to za nebezpečné. Protesty vnímam pozitívne v tom, že v niektorých situáciách je potrebné sa ozvať, aj keď je to nepríjemné a konfrontačné.

Protesty proti kotlebovcom sú približne posledný mesiac, predtým proti akciám ĽSNS ľudia tak výrazne nevystupovali. Je podľa vás vôbec správne robiť protesty proti kotlebovcom počas kampane pár týždňov pred voľbami? Nie je to príliš veľké riziko? 

V akomkoľvek správaní je riziko, aj pri mlčaní a nereagovaní hrozí riziko. Pokiaľ sa však ľudia držia nenásilia a vyjadrujú sa cez transparenty, plagáty, je to podľa mňa v poriadku. Pri veľkých skupinách ľudí však hrozí, že sa vždy nájde niekto, kto má tendenciu reagovať násilne. V takýchto situáciách sa to často nedá ustrážiť, preto je veľmi dôležité, aby bola na mieste polícia a jednotlivé tábory boli oddelené.

Kotlebovci hovoria, že k násiliu v Trnave prišlo až po tom, ako ich začali demonštranti provokovať…

Vo

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ inak@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Kotlebovci - ĽSNS

Progresívne Slovensko

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie