Denník N

Pre voličov fašistov odporúčame: pozrite si komédiu Králiček Jojo

Film o malom nacistovi môže získať v nedeľu šesť Oscarov.

Taika Waititi má ako režisér na pľaci rád pohodu. Vždy sa správa priateľsky a uvoľnene, nech sa cítia kolegovia príjemne a dostanú zo seba to najlepšie.

Tentoraz si však nemohol nevšimnúť, že k pohode neprispieva, keď chodí okolo nich maskovaný za Adolfa Hitlera. Keď práve nehral scénu, odliepal si fúziky a radšej si navliekal cez nacistickú uniformu ešte jeden kabát.

„Nechcel som režírovať detských hercov so svastikou na ruke,“ vysvetľoval novinárovi z Guardianu, ktorý si sám nebol istý, či to mal byť vtip.

Na sto percent je však isté jedno: že tento kučeravý Novozélanďan, ktorý je vo svojich štyridsiatich štyroch rokoch vychytenou režisérskou hviezdou, svoju šiestimi oscarovými nomináciami ovenčenú komédiu Králiček Jojo nielen napísal a režíroval, ale do nej aj sám seba obsadil. Do úlohy Führera.

Príbeh tohto filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny a jeho hlavným hrdinom je desaťročný chlapec s vymytým mozgom a veľkým snom: keď raz bude veľký, chce sa stať plnoprávnym členom nacistickej NSDAP.

Takže na tom svedomito pracuje. Cez prázdniny trénuje hod granátom v táboroch Hitlerjugend, fanaticky hltá nacistickú propagandu a verí tomu, že Židia sú netvory, ktoré visia zo stropu ako netopiere a pijú ľudskú krv.

Ako mnohé iné deti, aj on má svojho imaginárneho kamaráta. Je ním jeho superego, vodca Adolf Hitler.

Komédia na Oscaroch

Nie je tento spôsob humoru už za hranou?

Faktom je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie