Denník N

Analytik: Teroristi neboli amatéri. Útočili inak a dosiahli svoj cieľ

Foto - Twittter
Foto – Twittter

Parížski útočníci si vybrali terč veľmi dobre. Satirický časopis je všeobecne známy a jeho práca mala aj vysokú symbolickú hodnotu.

Vražda novinárov týždenníka Charlie Hebdo môže radikalizovať francúzsku spoločnosť aj islamské komunity. „To je efekt, o ktorý týmto ľuďom ide,“ upozorňuje Marian Brzybohatý, dekan Bezpečnostne-právnej fakulty z českej policajnej akadémie, ktorý sa dlhodobo zaoberá terorizmom.

Redakcia Charlie Hebdo bola od roku 2011 pod dohľadom polície, napriek tomu do nej bez problémov vnikli traja útočníci. Mohla francúzska polícia urobiť viac?

Pokiaľ viem, na vrátnici sedeli len dvaja policajti. Ak útočník využije moment prekvapenia a zároveň má vysokú palebnú silu, takúto obranu ľahko prekoná.

Charlie Hebdo je súkromná firma, ktorá sídli v bežnej budove. Štát asi nemá kapacitu chrániť takéto objekty špeciálnou protiteroristickou jednotkou.

Prirodzene, pokiaľ ide o privátny týždenník, tak to veľmi neprichádza do úvahy. Nehovoriac o tom, že novinári potrebujú pohyb, kontakt s ľuďmi. Keby sa zabarikádovali, svoju profesiu by asi ani nemohli robiť dosť dobre.

Takže bolo vôbec možné takémuto útoku predísť?

V tomto prípade to bola skôr záležitosť spravodajských služieb, ktoré musia poskytnúť včasné informácie. Síce bolo dlhodobo zrejmé, že nejaký útok hrozí, ale hrozba nebola nijako špecifikovaná. Nikto nevedel, kedy a akým spôsobom úder príde.

Pôsobili na vás útočníci profesionálne? Postupovali veľmi chladnokrvne, zabudli si však v aute doklady, podľa čoho ich polícia okamžite identifikovala.

Ten útok bol naplánovaný veľmi starostlivo. Bol presne načasovaný – prebehol v čase, keď sa konala redakčná porada, vďaka čomu sa v budove nachádzali všetci kľúčoví zamestnanci. Na zverejnenom videu je vidieť, že útočníci zaobchádzali so zbraňami veľmi dobre, vedeli sa takticky pohybovať. Ich výzbroj tvorili útočné pušky a granátomet, čo bolo veľmi účinné. Nešlo o nejakých mladíkov, ktorí dostali nápad a šli prepadnúť redakciu.

Z čoho plynie, že to nebola izolovaná skupina.

Samozrejme. Je pravdepodobné, že prešli výcvikom a mali kontakty aj s inými skupinami. Tie zbrane, výcvik a koniec koncov aj informácie museli niekde získať.

Dá sa povedať, že takýto typ útoku je ešte účinnejší než bombový útok?

Na tento typ útoku Európa nie je zvyknutá. To prispelo k tomu, že pripútal veľkú pozornosť a vyvolal značné zdesenie.

Takže Európa je zatiaľ zvyknutá len na bombové útoky, aké prebehli napríklad v Londýne či Madride?

Na takéto situácie sa zrejme úplne zvyknúť nedá, ale je možné sa na ne do určitej miery adaptovať. Teroristi preto musia svoje postupy inovovať, aby psychologický dopad na spoločnosť bol čo najväčší. V tomto prípade im publicitu zaistil aj samotný výber cieľa, ktorý je všeobecne známy, populárny a má vysokú symbolickú hodnotu.

Aké budú dôsledky?

Pravdepodobne dôjde k radikalizácii, a to na francúzskej strane aj na strane medzi islamskými komunitami. A to je presne efekt, o ktorý sa títo ľudia usilujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie