Denník N

V tieni súdneho procesu stále funguje systém ochrany „našich ľudí“ 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dnes je zjavnejšie než kedykoľvek predtým, prečo bol v rokoch 2010 a 2011 zápas o reformu prokuratúry a o zmenu na jej čele taký dôležitý a zároveň taký neľahký.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Prokurátor Jozef Čentéš sa nedávno vyjadril, že „situácia v justícii a na prokuratúre je veľmi zlá“. Hoci to vysvetľuje zlyhaním jednotlivcov, predsa len dodajme, že táto situácia je výsledkom systematického budovania toxických prepojení, kontaktov a vplyvov (aby sme nepoužili pomenovanie mafiánsky štát) v ére vládnutia Roberta Fica a strany Smer.

Dnes je už azda zrejmé, prečo pred rokmi Marian Kočner, Robert Fico a jeho Smer i všetci s nimi toxicky prepojení potrebovali, aby Dobroslav Trnka pokračoval vo funkcii generálneho prokurátora. Alebo, keď to napokon nevyšlo, aby aspoň nebol vymenovaný Jozef Čentéš a aby si Smer napokon zvolil vlastného generálneho prokurátora.

Už roku 2010 bol dostatok dôvodov, aby Trnka viac nezastával funkciu generálneho prokurátora. Napriek tomu, alebo azda práve preto, ho Smer podporoval. Keď to nevyšlo a napokon bol zvolený Jozef Čentéš, po skončení voľby generálneho prokurátora roku 2011 sa Trnka obrátil na Ústavný súd. V podaní argumentoval „procesne“, no z Košíc mu v podstate odkázali, že jeho argumenty sú smiešne.

Nemal čo stratiť

Trnka okrem iného namietal porušenie svojich práv na prístup k voleným a iným funkciám nečinnosťou Národnej rady, ktorá nepredložila prezidentovi návrh na jeho vymenovanie za generálneho prokurátora. Zároveň žiadal, aby Ústavný súd zrušil výsledok voľby a aby prikázal Národnej rade predložiť prezidentovi návrh na jeho vymenovanie za generálneho prokurátora. Inými slovami – Trnka, ktorého nezvolili, tvrdil, že zvolený bol a že mal byť aj vymenovaný.

Z absurdných argumentov, ktoré Trnka v podaní uviedol, ilustračne spomeňme aspoň jeden. Trnkovi sa napríklad nepáčilo, že do počtu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Marian Kočner

Komentáre

Teraz najčítanejšie