Denník N

Rómka vo virálnom videu bojuje proti predsudkom, po rokoch nechala podnikanie a odišla do zahraničia

Jozefína Tomášová s manželom v rakúskom Grazi. Foto - J. T.
Jozefína Tomášová s manželom v rakúskom Grazi. Foto – J. T.

„Ahoj, zdravím všetkých Rómov. Pozdravujem aj všetkých protirómskych aktivistov, ktorí majú o nás, o Rómoch, mylné predstavy, že sme banda parazitov,“ hovorí vo svojom videu Jozefína Tomášová. Nepáči sa jej, ako politické strany pred voľbami šíria nenávisť k Rómom a označujú ich za nevzdelaných a za príťaž pre spoločnosť.

Spolu s manželom dlhé roky podnikala v stavebníctve, ale doplatila na firmy Euro-Building a Hant, ktoré jej nevyplatili zákazky. Po bankrote pre dlhy voči štátu takmer skončila vo väzení.

V rozhovore opisuje aj to, ako často sa rómski robotníci z jej firmy stretávali s predsudkami a museli dokazovať, že sú spoľahliví zamestnanci. A ako na nich v Česku zavolali políciu, pretože ich považovali za migrantov. Dnes s manželom pracuje v reštaurácii v rakúskom Grazi.

Nakrútili ste video, v ktorom sa vlastným príkladom snažíte vyvrátiť predsudok, že Rómovia nepracujú. Prečo ste ho nakrútili?

S manželom pracujeme v zahraničí, ale sledujeme dianie na Slovensku, lebo tu máme rodinu a dcéry. Nás, ktorí pracujeme a žijeme slušne, sa veľmi dotýka, ako Rómov vnímajú. Videla som, že v Česku Rómovia nakrútili videá, ktorými prezidentovi Zemanovi ukázali, že nie všetci poberajú dávky.

Všetci stále hovoria o dávkach pre Rómov, ale je to len 120 alebo 200 eur. To sú v dnešnej dobe peniaze? S manželom sme sa naštvali a povedali sme si, že urobíme podobnú výzvu ako naši českí kolegovia a ukážeme, že nie sme paraziti, neslušní, špinaví, že sme normálni ľudia, ktorí sú ochotní za lepším životom vycestovať aj do zahraničia.

Vaše video sa stalo virálnym, zdieľalo ho takmer dvetisíc ľudí. Aké ste naň mali reakcie?

Mala som dosť pozitívnych ohlasov. Negatívne prišli najmä od Nerómov. Hovorili, že pani, takí ako vy sú možno dvaja alebo štyria, ale ostatní nechcú pracovať. Množstvo Rómov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie