Denník N

Macron sa návštevou zbližuje s Poliakmi, s ktorými sa doteraz hlavne hádal

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho poľský kolega Andrzej Duda. Foto - TASR/AP
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho poľský kolega Andrzej Duda. Foto – TASR/AP

Francúzsky prezident obchádzal Poľsko od svojho zvolenia v roku 2017. Jeho prvá zahraničná návšteva po brexite smerovala do piatej najväčšej krajiny EÚ.

Na tretí deň po brexite navštívil francúzsky prezident Emmanuel Macron Poľsko. Jeho cieľom bolo zlepšiť vzťahy s Varšavou v období, keď sa v EÚ vplyvom odchodu Británie menia politické spojenectvá.

Príchod Macrona do Poľska ukazuje na význam krajiny, ktorá patrí medzi najväčšie štáty v už 27-člennom bloku. A to aj napriek tomu, že Varšava sa nezhoduje s Parížom v dôležitých témach, ako je klíma, migrácia, NATO či právny štát.

Návšteva francúzskeho prezidenta bola tiež skúškou toho, do akej miery dokážu európski predstavitelia prinútiť Poľsko, aby dodržiavalo pravidlá EÚ.

Poľsko, ktoré všetko blokuje

Vzťahy medzi Varšavou a Parížom sa zhoršili po tom, čo sa pred piatimi rokmi dostala k moci populistická konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jarosława Kaczyńského. Ešte väčšie prehĺbenie nastalo o rok neskôr, keď Varšava zrušila dohodu na dodávke 50 vrtuľníkov od Airbusu za 3 miliardy eur. Paríž vtedy obchod považoval za takmer dokončený a odstúpenie od zmluvy na poslednú chvíľu označil za porušenie dôvery.

Odvtedy medzi Francúzskom a Poľskom došlo k viacerým nedorozumeniam, diplomatickým prestrelkám a nezhodám na európskych kľúčových témach.

Macron ešte pred svojím zvolením do Elyzejského paláca kritizoval Poľsko a hrozil uvalením sankcií pre porušovanie pravidiel EÚ.

Neskôr otvorene odsúdil poľskú vládu na čele s konzervatívnymi populistami. Takisto ju obvinil, že krajinu v Európe izoluje a v rámci Únie všetko blokuje.

Zašiel ešte ďalej, keď vyhlásil, že Poliaci si podľa neho zaslúžia niekoho lepšieho ako stranu PiS. Poľskí politici sa vtedy ohradili a Macronove poznámky označili za arogantné.

Francúzsky prezident však neprestal ani neskôr, keď spolu s predstaviteľmi EÚ kritizoval populizmus PiS, porušovanie ľudských práv a úsilie Kaczyńského strany dostať pod vládnu kontrolu poľské súdy aj médiá.

Aj počas návštevy Slovenska a Česka v októbri 2018 otvorene kritizoval lídrov Poľska (aj Maďarska) pre ich antieurópske postoje, demagógiu a nacionalizmus.

„Maďarsko a Poľsko sú súčasťou symptómu krízy demokracie,“ uviedol Macron v Bratislave.

Poľsko od svojho zvolenia v roku 2017 preto obchádzal a prišiel tam až začiatkom februára. Jeho cesta do Poľska smerovala v čase napätia pre reformu súdnictva. Tá umožňuje disciplinárne trestať sudcov, ktorí budú kritizovať výber nových sudcov či reformy vlády.

Zmeny už odsúdila EÚ a Európska komisia požiadala Európsky súdny dvor, aby reformu zastavil.

Horšie už nemôže byť

Macron prišiel do Varšavy s hlavným cieľom – posilniť francúzsko-poľské spojenectvo.

„Reštart je nutný, pretože horšie to už byť nemôže,“ povedal pre L’Express Eryk Mistewicz z think tanku Inštitútu nových médií, ktorý nedorozumenia medzi Parížom a Varšavou prisúdil aj nedostatku vzájomného rešpektu.

Macron však už v pondelok večer oznámil, že v týchto vzťahoch nastal výrazný posun.

Poľský prezident Andrzej Duda hovoril o prelome predovšetkým pre podpísanie spolupráce v rámci strategického partnerstva.

Brexit podľa neho v EÚ spôsobil, že v Únii sa nanovo rozdávajú karty, čo tiež znamená, že v nej príde k novému rozdeleniu úloh.

„Nemáme žiadne pochybnosti o tom, že EÚ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie