Denník N

Najprv vyrobila sviečku, čo vonia ako jej vagína, teraz Gwyneth Paltrowová natočila šou plnú zdravotníckych nezmyslov

Sviečka vraj vonia ako vagína herečky Gwyneth Paltrowovej, predáva ju jej značka Goop a stojí 75 dolárov. Foto – Goop a TASR/AP
Sviečka vraj vonia ako vagína herečky Gwyneth Paltrowovej, predáva ju jej značka Goop a stojí 75 dolárov. Foto – Goop a TASR/AP

Netflix vyrobil zbytočnú šou pre ľudí posadnutých mladosťou a krásou, ktorí sú natoľko znudení štandardnou medicínou, že neváhajú utratiť tisícky dolárov za pochybné, neoverené či vyložene škodlivé praktiky, ktoré budia dojem hĺbky, lebo „energia“, lebo „kvantová mechanika“, lebo „intuícia“ a lebo „záhrobie“.

Vezmete pseudomúdrosti, že kvantová fyzika dokazuje „víťazstvo duše nad hmotou“, primiešate úžas nad exorcizmom, liečbu energiou, obhajobu jasnovidectva či posmrtného života, zabalíte to do kultu mladosti a krásy a v hrubých obrysoch dostanete nový seriál Goop Lab s Gwyneth Paltrowovou, ktorý 24. januára uviedol Netflix.

Simon Stevens, šéf National Health Service England – organizácie, ktorá v Anglicku zaisťuje zdravotnú starostlivosť – pre BBC povedal, že seriál „šíri dezinformácie“ a značku Goop, ktorú založila Paltrowová v roku 2008, obvinil, že propaguje produkty, ktoré „predstavujú značné zdravotné riziká“.

Seriál má šesť častí a každá sa začína slovami, že „cieľom je pobaviť a nie poskytovať lekárske rady“.

Podobným spôsobom sa nedávno bránil aj dezinformačný web Bádateľ, ktorý opakovane šíri zdravotnícke bludy. „Pod každým článkom je na konci uvedené, že daný článok nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie u lekára. Predpokladáme, že každý pacient je svojprávny a dokáže sa sám najlepšie rozhodnúť na základe informácií získaných z rôznych zdrojov,“ odpovedal Denníku N administrátor stránky.

V Netflixe sa pomýlili. Cieľom zodpovedného média je predovšetkým nevypúšťať nezmysly a netváriť sa, že ak sa podľa nich ľudia zariadia, médium za nič nemôže, lebo len „chcelo pobaviť“.

Výskum napríklad ukazuje, že doplnková liečba rakoviny je spojená so zvýšeným rizikom smrti. Seriál sa síce nevenuje rakovine, ale opakovane propaguje alternatívnych liečiteľov a existuje riziko, že namiesto so psychiatrami či psychológmi začnú diváci riešiť svoje duševné problémy s rôznymi „astrálnymi bytosťami“ alebo bolesti chrbta s chiropraktikom, ktorý „lieči energiou“, čo v skutočnosti znamená, že okolo pacienta len teatrálne máva rukami.

Netflix nereagoval na otázku Denníka N, ako vníma kritiku, že propaguje dezinformácie.

Trailer na The Goop Lab s Gwyneth Paltrowovou. Zdroj – Netflix/YouTube

Dobrá časť je o rozkoši

Pochváliť možno zrejme len tretiu časť, ktorá sa venuje ženskej rozkoši. Poskytuje osvetu ženám, ktoré majú obavy zo vzhľadu svojich tiel, a povzbudzuje ich, aby sa nebáli objavovať vlastnú sexualitu.

Ženy sa zverujú s traumami, ktoré si odniesli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie