Denník N

Po duševný detox nemusíte chodiť do Himalájí. Stačí kniha Snežný leopard

Hory sa chvejú, obloha zvoní, prázdnota čistí myseľ – Peter Matthiessen stopoval leoparda, aby našiel seba.

Ak by ste chceli vidieť snežného leoparda, môžete zájsť do vychytenejšej zoologickej záhrady. Alebo si kliknúť na nejaké video na YouTube. Keby sa vám žiadalo stretnúť túto šelmu vo voľnej prírode, bude to oveľa zložitejšie. Ak nie nemožné.

Peter Matthiessen sa v 70. rokoch vybral za týmto plachým, extrémne maskovaným a zriedkavým druhom do Himalájí. Tam v riedkom vzduchu a mimo civilizácie šípil možnosť zazrieť túto takmer mýtickú bytosť.

Po dvojmesačnom pešom putovaní a pátraní však zistil, že medzi biele štíty vyrazil vlastne kvôli niečomu úplne inému. Napísal o tom veľmi osobnú knihu, ktorá zarezonovala u kritiky i medzi čitateľmi.

Keď ju dočítate (slovenský preklad vyšiel nedávno vo vydavateľstve Absynt), bude sa vám chcieť vydať po Matthiessenových stopách. Alebo ju začnete čítať odznovu.

Do lona budhizmu

Moderný človek túži po niečom, čo stratil alebo k čomu ešte nedospel. Tak by sa dala parafrázovať dlhodobá fascinácia západného sveta tibetskou kultúrou, budhizmom či „iným“ (východným) druhom poznania.

Keď si spisovateľ, prírodovedec a ekologický aktivista Matthiessen v roku 1973 balil veci do Nepálu, nelákala ho len predstava snežného leoparda. Na tento zážitok ho namotal zoológ George Schaller, ktorý išiel pod najvyššie vrchy sveta skúmať himalájske modré ovce – bharaly – a chcel si so sebou okrem miestnych šerpov a nosičov zobrať aj parťáka.

Matthiessen už vtedy meditoval a zaoberal sa budhizmom. Vedel, že prst na mape, ktorý ukazoval cieľ ich výskumnej cesty, bol zároveň miestom budhistického Krištáľového kláštora. Rozhodnutie prijať pozvanie a zúčastniť sa výskumnej expedície teda nebolo nasiaknuté len adrenalínom stopovania snežného leoparda.

Bola to možnosť zobrať si dovolenku od svetského života. A priamo v epicentre východného duchovného sveta nechať rozozvučať svoju meditatívne naladenú dušu. Už z plánu výpravy, ktorá počítala so stovkami peších kilometrov vo vysokých zasnežených priesmykoch, bolo jasné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie